ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

«Ми – відкриті для громади»: в Коломиї відбувся звіт міського голови

У п’ятницю Ігор Слюзар відзвітував перед громадою міста про діяльність виконавчих органів міської ради впродовж 2019 року. Мер відзначив помітний темп розвитку Коломиї, порівняно з минулими роками.

Але й тут без конфліктів не обійшлося: блок питань розпочався одразу зі скверу позаду «Писанки», продовжився бракованою бруківкою на бульварі Лесі Українки й завершився упорядкуванням парку Трильовського. Але стоп, давайте спочатку.

Почнемо з хорошого

Коломийська міська рада дотримується кожного пункту плану «Стратегії розвитку Коломиї». Але швидкість втілення залежить лише від ресурсів.

До речі, про ресурси. За дев’ять місяців 2019 року вдалося перевиконати загальний фонд бюджету на вісім мільйонів гривень. Ці кошти спрямували на підняття зарплат, у тому числі вихователям дитячих садочків. А от бюджет розвитку втілений лиш трохи більше, ніж на 20 %. Та попри це вдалося налагодити співпрацю з підприємствами, котрі виконують будівельні роботи. Це говорить про високий рівень довіри до міської ради та виконавчих органів, а отже – їхню ефективність.

Третій рік триває реконструкція очисних споруд. Цього року місто отримало 20 мільйонів гривень із Міністерства екології. Ігор Слюзар переконує, що виконавець виконує свою роботу якісно та роботи будуть виконані в термін.

«Щоб завершити проєкт, нам потрібна ще четверть суми. Сподіваємося отримати її наступного року», - каже міський голова.

Нарешті завершився масштабний проєкт по водопроводу - замінили 23 кілометри водогонів. Такого об’єму роботи за рік ще не робили ніколи. Звісно, без зруйнованих доріг не обійшлося, але шість із них уже відновили. Решту обіцяють відремонтувати наступного року.

Щодо решти доріг – розпочали капітальний ремонт вулиць Старицького - Атаманюка. Щоб його завершити, міській раді треба знайти ще 23 мільйони гривень. Окрім того зробили тротуари біля 20 будинків, у планах на цей рік – ще чотири. Для порівняння, минулого року було зроблено загалом близько п’яти тротуарів.

- Як і минулого року, хочу подякувати народному депутатові Андрію Іванчуку за кошти з державного бюджету. Ми маємо в бюджеті 100 мільйонів гривень, завдяки йому. Це – інвестиції, а не кошти платників податків. А ще він допоміг провести капітальний ремонт вулиць Шевченка та Валової.

Тепер про проблеми

Згідно звернень громадян і моніторингу соціальних мереж, коломияни виокремлюють три найбільші проблеми.

Перша, звісно – благоустрій: дороги, тротуари та… клумби.

«Минулого року в місті було дві клумби, сьогодні - 8000 м2 квітників. Озелененням міста ми почали займатися професійно», - пишається мер.

Щодо стану доріг, із яким місто стикнулося весною, його можна порівняти хіба з тим, який був 2012 року: температура повітря змінювалася з «+» на «–» кілька разів на день майже протягом усієї зими. Тож у ратуші вирішили кардинально змінити підхід до поточного ремонту. Перш за все, придбали установку європейського зразка, котра виконує ямковий ремонт струменевим способом.

А от на вулицях Довбуша та Петлюри, зізнається Ігор Слюзар, поточний ремонт уже неможливий. Поточний ремонт Петлюри обійшовся 10 % від вартості капітального, а на Довбуша завершується заміна водопроводу.

Другий наратив - неякісна робота «АVE». Фірма не оновлює техніку та часто вибивається з графіку. Крапку в цій історії місто поставить у травні. В березні буде оголошений конкурс на надавача послуг.

«Цю проблему неможливо вирішити в судовому порядку, але ми зробили висновки зі своїх помилок», - зізнається міський голова.

Третя проблема – якість надання послуг по перевезенню. Однак, вирішити її без комунального транспорту поки що неможливо, адже жоден надавач послуг по перевезенню не оновлює техніку.

«Вони її капітально ремонтують, - розповідає мер, - принаймні ті, що перемагають у нас на конкурсах».

Проблему з районними маршрутами легше вирішити в комплексі - купити 10 автобусів. Однак, зараз місто має більш нагальні проблеми.

«Ми – відкриті для громади. Це стосується і коштів, і роботи державних органів, - продовжує Ігор Слюзар. - Цього року нашою метою було зайняти гідну позицію в рейтингу прозорості. Минулого року зі 100 міст ми були 98. За пів року стали першими».

Проте, святкувати рано, адже інші міста продовжують працювати над собою, а рейтинг складають на основі динаміки, а не за прозорістю. Тож Коломийська міська рада надає максимальний доступ до публічної інформації. Про все, що відбувається в ратуші щодня, можна спостерігати на офіційному сайті міської ради.

«Запитай мене»

Після монологу Ігора Слюзара, коломияни розпитували в міського голови про все, на що вистачало фантазії: і про дозвіл на участь у громадському бюджеті закладам освіти, і про незадовільну роботу мобільної версії сайту міської ради, і навіть про те, навіщо мер звітує перед підконтрольними йому відділами, народними депутатами, ЦНАПом, водоканалом тощо. Найчастіше, звісно, цікавилися інфраструктурою – чотири питання було безпосередньо про дороги й одне - про тротуари. До обговорень долучилися депутати, журналісти та небайдужі мешканці міста.

Серед найпровокативніших – доля скверу біля «Писанки», бруківки на бульварі Лесі Українки, парку ім. К. Трильовського та ставлення до нових лічильників на воду.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА