ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Мешканці Європи схвалюють підтримку України попри дезінформаційні кампанії путінізму

Європарламент – законодавчий орган Європейського Союзу – ініціював дослідження щодо підтримки європейцями допомоги Україні у зв’язку з нападом Росії. А також – які саме цінності має захищати Європарламент. 

Для цього з 12 жовтня по 7 листопада 2022 року було проведено 26 443 інтерв’ю, здебільшого, віч-на-віч, у всіх 27 країнах-членах ЄС.

За результатами соціологічного дослідження Євробарометр з’ясувалося, що 74% європейців схвалюють підтримку ЄС України у зв’язку з нападом Росії. Кожен третій респондент повністю схвалює підтримку – 33%, частково схвалює – ще 41%. Частково не схвалює – 16%, повністю не схвалює – 7%, не знає або немає відповіді – 3%.

Найбільш позитивно до підтримки України в ЄС ставляться мешканці країн Північної Європи: в Швеції – 97%, Фінляндії – 95%, Нідерландах -93%, і Данії – 92%. А також – в Португалії – 92%.  Високий рівень підтримки, вищий за середній в ЄС (74%), мають і мешканці країн Балтії, а саме, в Литві – 87%, Латвії – 80%, Естонії – 76%. А також – в Польщі – 85%. 

Питання: Загалом ви схвалюєте чи не схвалюєте підтримку України з боку ЄС після вторгнення Росії в Україну? Інфографіка з результатів дослідження.

При цьому мешканці інших сусідніх з Україною країн, наприклад, Словаччини, Угорщини, Румунії – не демонструють такий високий рівень підтримки. Хоча в кожній з 27 країн ЄС відсоток людей, які схвалюють підтримку, все ж є більшим за частку тих, хто не схвалює.  

«Це дослідження цікаве з огляду на те, як Кремль веде активну дезінформаційну кампанію в країнах ЄС, – коментує результати дослідження керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей. – Зокрема, росіяни намагаються скомпрометувати українських переселенців, та представляють їх через свої канали як «безкультурних» та «дармоїдів», які обтяжують місцевих мешканців. Ще один меседж – переконати, що Росія має право напасти на Україну. Особливо ці наративи активно поширюються Кремлем в країнах-сусідах України, з огляду на те, що через них забезпечується логістика товарів та зброї в нашу країну. Але, як бачимо, європейцям, в цілому, вдається протистояти російській пропаганді, протидія якій лише набирає оберти з усвідомленням російської дезінформаційної загрози».

Під час опитування мешканці ЄС також обрали, які саме цінності має захищати Європарламент. На першому місці опинилася демократія – 36%, на другому – захист прав людини в ЄС і в усьому світі – 29%, і на третьому – свобода слова та думки  – 28%. 

При цьому, вплив російської війни в Україні європейські громадяни помітно відчувають: 65% сказали, що очікують, що їх життя через цю війну зміниться.  

Голова Європарламенту Роберта Мецола, коментуючи результати опитування, ще раз заявила про підтримку нашої країни та визнала дії Росії терором. «Російська агресія спричинила жахливі людські страждання та масові руйнування. Мужність і стійкість українців перед обличчям терору вражає. Найкраща відповідь і підтримка, яку ми як Європейський Союз можемо надати, це європейська солідарність і європейська єдність. Українці можуть розраховувати на непохитну підтримку Європарламенту».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки