ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Макс Кідрук: "Наступного року ні туру, ні нового роману не буде". ФОТО

Днями Коломия знову поринула в атмосферу фантастики з науковим підґрунтям: писанкове місто відвідав письменник Макс Кідрук.

Цього року автор презентував свій новий роман «Доки світло не згасне назавжди», привіз збірку оповідань, а також познайомив із автором-початківцем Юрієм Даценком, чий дебютний роман ввійшов до ТОП-7 на Книжковому форумі в Львові за кількістю проданих примірників.

 

- Максе, ви з командою вже не вперше в Коломиї. Які враження від міста та людей?

- Враження лише найкращі. Коломия виглядає контрастно поруч з іншими регіонами України. У вас - невелике, але чудове місто. На перший погляд, воно – комфортне для проживання. Цей побут впливає й на людей, тому завжди приємно сюди повертатися.

- Минулого року на презентації роману «Де немає Бога» пролунала історія про мету написати книгу з доповненою реальністю.

- Причина, чому ми розробили додаток – бо я вважаю, що за цим – майбутнє. Не претендую на першість, просто вважаю це важливим. Безперечно, є мета – залучити до читання молодих людей, які фізично здатні до цього, але не читають. Але вона - не основна. Це – круто, бо надає історії незмірної глибини.

- Чи є в планах ще за допомогою якихось сторонніх методів розширювати коло своїх читачів?

- Ми постійно це робимо. Книга, мобільний додаток, презентація нового роману – окремі сутності. Ми робимо величезний тур, буктрелер. Вони мають сенс і цінність самі по собі. Я не маю наміру зупинятися, рухатимуся далі.

 

- Цього року на презентації виступає ще один письменник Юрій Даценко.

- Літпроцес – це не лише нові тексти чи жанри. Це – нові імена, в першу чергу. Сприяючи появі нових імен, я допомагаю літпроцесові, а отже – й самому собі. Я вважаю, що доріс і ментально, і кар’єрно до рівня, що вже можу дбати якимось чином не лише про себе, а й про ринок. Юрій Даценко – перший із авторів, за якого ми так взялися. Для мене це – пілотний проєкт, і мені було дуже цікаво, наскільки він буде успішним. Очевидно, що ще трохи рано підбивати підсумки. У цьому турі я і автор, і продюсер.

 

- Що читачам очікувати від Макса Кідрука наступного року?

- Я починаю працювати над важливим для мене проєктом - серія книг про майбутнє, що матиме назву «Нові темні віки». Це будуть книги про колонізацію Марса, екологічні та політичні проблеми Землі. Про нашу цивілізацію в найближчому майбутньому максимально реалістично. Про цивілізацію, що мала б стати щонайменше двопланетним видом, а натомість втратила все. Написання першої книги з серії вимагає значної підготовки, тому припускаю, що працюватиму над нею щонайменше 2 роки. Наступного року не буде ні туру, ні роману.

 

- Як автор, чиї книги тижнями займають перші позиції в різних рейтингах, підсумуй, що потрібно сучасному читачеві.

- Те, що й завжди – хороша історія. Я буду неоригінальним. Бажання людей читати хороші історії ніколи не зникне. Ми з цього почали відтоді, як зародилося мовлення. Ще пралюди переповідали один одному якісь історії за вогнищем. Очевидно, що форми споживання цих історій змінюватимуться, я не намагаюся вчепитись за суто паперову книгу. Це може бути взаємодія з додатком, електронна книга тощо. Але в основі цього завжди буде хороша історія. Читач потребує того ж, що й завжди – історії, що дозволить йому відволіктися, що захопила б його та не відпускала.

 

Юлія МАРЦІНОВСЬКА