ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Любомир Глушков: "Головне, що нам вдалося зберегти життя людям, все інше поступово відновлюватимемо"

Другу добу мешканці Прикарпаття потерпають від повені. За словами прем’єр-міністра України, цьогоріч Івано-Франківщина зазнала пошкоджень більше, ніж під час повені 2008 року.

Про ситуацію на Коломийщині журналістам «Дзеркала медіа» розповів очільник районної державної адміністрації Любомир Глушков.

За словами пана Любомира, ситуація складна. Найбільше збитків стихія нанесла протягом останньої доби:

-  У нас підтоплені села запрутської зони, відбулося часткове руйнування дамби в Княждворі Печеніжинської ОТГ, зберігається небезпека підтоплення в селі Ворона поряд з Отинією.

Окрім того, збитків внаслідок підтоплення зазнали мешканці населених пунктів Нижньовербізької, П’ядицької, Корницької та Матеївецької об’єднаних територіальних громад.

Вода пошкодила також багато мостів. Зокрема, зберігається проблема на дорозі Р24 в напрямку Гвіздця. Міст на виїзді з села Спас на Косівський район закритий через підмиту опору. А от коломияни можуть видихнути з полегшенням – центральний міст між містом і Вербіжем в доброму стані. Вчора його обстежили спеціалісти та підтвердили, що він - готовий до експлуатації. Сьогодні мали розпочатися ремонтні роботи на мості в Корничі – висока вода пошкодила відбійники та перила. Можна проїхали тільки легковим автомобілем, а от для автобусів тощо рух ускладнений.

Органи місцевого самоврядування підраховують завдані стихією збитки.

-  Ми збираємо інформацію щодо пошкодженої інфраструктури. Перш за все, мова йтиме про дамби, мости, дороги та пошкоджені амбулаторії, садочки тощо. Паралельно рахуємо збитки, завдані людям. Всі документи будуть направлені до Департаменту соціальної політки обласної державної адміністрації, - каже Любомир Глушков.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль з робочим візитом відвідав сьогодні Прикарпаття. Отже, вирішуватиметься питання щодо виділення коштів на подолання наслідків негоди.

- Розраховуємо, що Коломийщина також отримає кошти. Район потерпів менше, ніж ОТГ. Очільники громад готують уже звернення, - продовжує очільник РДА. - Кошти можуть бути виділені з державного, обласного, сільських бюджетів або бюджету ОТГ. За рахунок цього ми зможемо вирішити питання про ліквідацію наслідків стихії. Допомогу призначатимуть за відповідною програмою.

Мешканців підтоплених обійсть евакуювали від будинків. Як правило, вони проживатимуть у родичів або знайомих, що мешкають вище, поки не зійде вода. Зараз проблем із розміщенням немає, каже Любомир Глушков:

- Станом на вчорашній день було підтоплено близько 150 будинків. За ніч, припускаємо, ця цифра зросла. Але вода не дає змоги підрахувати точну кількість постраждалих угідь.

Особливу подяку очільник РДА висловив правоохоронцям і МНС, які фактично працювали цілодобово. Задіяно велику кількість особового складу та техніки. Але головне, що, станом на цей час, у нас немає загиблих.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

До теми: Затоплені обійстя й пошкоджені дороги: Коломийщина потерпає від стихії 

 Затоплено тисячі будинків, відселено сотні людей, зруйновано мости й дороги: наслідки негоди на Івано-Франківщині

 Села Печеніжинської ОТГ постраждали від великої води. ФОТО

 Негода завдала величезних збитків Нижньовербізькій ОТГ. ФОТО

У Корничі затопило нову амбулаторію. ВІДЕО

 Що робити при раптовому затопленні під час повені, паводка: поради рятувальників

Негода у Воскресінцях. ВІДЕО

Хати у воді: на Коломийщині негода наробила лиха. ВІДЕО

Прикарпатцям на замітку: правила поведінки під час грози

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.