ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Лідери виборчих перегонів на Коломийсько-Городенківському окрузі: хто вони і що зробили

Розповідаємо, чому вибір 21 липня – це вибір того, як житиме Коломийщина і Городенківщина наступні 5 років

"По ділах пізнаєте ви їх" – справедливо говорить одна із біблійних цитат. Справжню оцінку людині можуть дати тільки зроблені нею справи. Не можна судити лише по тому, що людина говорить, адже нема нічого простішого, ніж просто вимовити слово. Набагато важче це слово перетворити у відчутний результат. Це може далеко не кожен.

Усі ми, ставлячи галочку навпроти того чи іншого кандидата, маємо поставити собі питання "а чи може він?". Чи зможе він написати якісний та реформаторський закон, чи зможе домогтися, щоб на наше місто чи село уряд виділив мільйони гривень, чи зможе допомогти вирішити проблему простій людині.

Відповідь на це запитання може бути лише одна – попередні справи кандидата. Саме це і має стати головним критерієм, обирати мусимо за справами. Інакше просто втратимо наступних 5 років. Тож варто подивитися на п’ятірку лідерів згідно з останнім соціологічним опитуванням крізь призму зроблених ними суспільно значимих справ.

Аналізуємо кандидатів у алфавітному порядку. 

Олександр АРОНЕЦЬ, "Свобода"

Олександр Аронець уродженець Коломиї, однак давно у Коломиї не мешкає. Після навчання у Києві залишився там. Саме у столиці пробував будувати політичну кар’єру, хоч не надто успішно. У 2010 р. був кандидатом у депутати в Київську обласну раду, однак депутатом не став. Через 2 роки у 2012 р. балотувався до Верховної Ради, але також безуспішно. Така ж доля його спіткала у 2014 р., коли пан Аронець балотувався по мажоритарному окрузі до Київської міської ради. Всі рази Олександр Аронець балотувався від партії «Свобода».

Крім політики, активно займається громадською роботою та блогерством. 

Іван ВЕРЕЖАК,  "Голос"

Іван Вережак – сільський голова Котиківської сільської ради Городенківського району. На цю посаду його було обрано у 2015 р. Перед тим він працював у Городенківському районному центрі соціальних служб та деякий час був на заробітках у Великій Британії.

Цього року Іван Вережак став учасником телепроекту «Нові лідери». Проєктом сільського голови Котиківки на цьому шоу є збереження та відновлення аркового моста біля Городенки.

Починав свою політичну кар’єру як член Української Галицької партії. Був навіть заступником голови Івано-Франківської обласної організації та балотувався від неї до обласної ради.

Але щойно була створена партія «Голос», залишив УГП та перейшов до цієї політичної сили. Івану Вережаку 33 роки, і його політичний досвід обмежується рівнем сільської ради. 

Андрій ІВАНЧУК, самовисуванець

Андрій Іванчук – чинний депутат Верховної Ради, голова парламентського комітету з питань економічної політики. В його доробку як законодавця у цьому скликанні – пакет законів у галузі економіки та соціальної сфери. Це, зокрема, зміни у галузі корпоративного управління, акціонерні товариства, ліквідація реєстраційної служби, це прийняття кодексу законів про процедуру банкрутства. Окремо слід згадати закон під умовною назвою «Чужих дітей не буває». Цей закон, нагадаємо, забороняє виїжджати за кордон тим батькам, у яких є заборгованість зі сплати аліментів. Завдяки цьому закону тільки за рік було стягнено чотири мільярди боргів по аліментах.

Крім роботи у парламенті, Андрій Іванчук активно працює і на окрузі. Він, зокрема, допомагає з виділенням коштів із державного бюджету для реалізації різноманітних проєктів у Коломиї, а також у Коломийському та Городенківському районах. Тільки цього року мова йде про 110 мільйонів гривень на добудову басейну, реконструкцію водоочисних споруд водоканалу та ремонт доріг у Коломиї. Взагалі за останні п’ять років за сприяння Андрія Іванчука із державного бюджету було, зокрема, виділено кошти на добудову поліклініки та закупівлю медичного обладнання, ремонт об’їзної.

Також активно на території краю 5 років працює фонд «Покуття», створений з ініціативи Андрія Іванчука. Він здійснює низку благодійних проєктів, як-от комп’ютеризація шкіл, реставрація старовинної церкви Благовіщення, будівництво дзвіниці з карильйоном тощо. 

Олег ТОКАРЧУК,  "Самопоміч"

Олег Токарчук – головний лікар Коломийської дитячої лікарні, лікар-травматолог. Депутат Івано-Франківської обласної ради від партії «Самопоміч». На минулих президентських виборах він був довіреною особою Андрія Садового. Як депутат обласної ради, Олег Токарчук є членом депутатської комісії з питань екології.

Але, будучи обласним депутатом, для розвитку Коломиї нічого не надбав – за час депутатства не було втілено жодного проекту для міста.

Неодноразово мешканці Коломиї в соціальних мережах звертали увагу на незадовільний стан дитячої лікарні, яку очолює Олег Токарчук із 2011 р. Коломияни скаржаться на «вбиті» ліжка, вологу постіль, тарганів та не надто привітний персонал.

Також місцеві ЗМІ повідомляли про невідповідність у майновому стані та бізнес діяльності дружини пана Токарчука. Виникло питання, як на лікарську зарплату вдалося відкрити приватну медичну клініку.

 

Андрій ШЕВЧЕНКО, "Слуга народу"

Кандидатом від партії «Слуга народу» став 27-річний Андрій Шевченко – молодший брат двох діючих народних депутатів – Олександра та Віктора Шевченків. Олександр Шевченко – засновник гірсько-лижного курорту «Буковель» та близький бізнес-партнер олігарха Ігоря Коломойського.

Про самого Андрія Шевченка відомо мало. Закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу за спеціальністю «Менеджмент організацій і адміністрування». На сьогодні працює економістом у ТзОВ «Паркур», підприємстві, що входить у бізнес-структуру Олександра Шевченка, рідного брата кандидата.

Андрій Шевченко позиціонує себе як новий та молодий політик, однак діє старими методами – його звинувачують у підкупі виборців, безкоштовно возячи людей на один день на «Буковель». Свого часу у цьому звинувачували і його двох старших братів, які є діючими депутатами Верховної Ради.

Крім цього Андрія Шевченка звинувачували в тому, що він свідомо не показує своє обличчя. Через це люди припускали, що від нашого округу балотується чи то Андрій Шевченко, головний тренер збірної України із футболу, або ж інший Андрій Шевченко, уродженець Коломийщини і діючий посол України в Канаді.

Крім свого обличчя приховує Андрій Шевченко і свої статки та доходи. Він досі не оприлюднив свою електронну декларацію на сайті НАЗК, як це вимагає Закон України. Очевидно, йому є що приховувати і він чекає останнього дня подачі, а це 20 липня, для того, щоб виборці просто не встигли побачити декларацію.

На президентських виборах-2019 Андрій Шевченко фінансово допомагав своєму брату Олександру, який брав участь у президентських перегонах. Наприкінці минулого року він загалом перерахував 1,6 млн гривень на виборчу кампанію свого брата. Кошти Андрій Шевченко перераховував як підприємець (ФОП). Для цього він зареєструвався ФОПом у листопаді 2018 року, а вже у лютому 2019 р. припинив свою підприємницьку діяльність.

Все досить просто, Олександру Шевченку треба було показати звідки кошти на виборчу кампанію і зробити це «чисто». Тому він просто «прогнав» гроші через свого брата-підприємця, аби у контролюючих органів не виникало питань, де і як Андрій Шевченко заробив 1,6 млн гривень.

Андрій Шевченко у соцмережах наголошує на необхідності «нових облич у політиці», але в той же час його рідний брат Віктор знову балотується до парламенту по 85-му виборчому округу, але як висуванець. Його брат Олександр також мав намір знову йти до ВР по округу №83, але зняв кандидатуру на користь свого помічника Андрія Сторожука від партії «Слуга народу».

Загалом Андрій Шевченко балотується у Раду, прикриваючись рейтингом партії «Слуга народу».

АВТОР: Остап АНТОНЮК