ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийський театр "Соломія" повернувся з успішного фестивального турне

Дзеркало краю уважно слідкує за творчим розвитком театру "Соломія", який створила артистка Мар’яна Кодіна-Іванович.

Слід зауважити, що цьому молодому колективові набагато складніше завойовувати свою нішу у вітчизняному театральному просторі хоча б з тієї причини, що він не державний, він також і не приватний. Ні органи самоврядування, ні група меценатів його фінансово не підтримують. (Ще донедавна підтримував був один меценат, але його раптово не стало – Михайло Петрів).

 Нещодавно театральна трупа повернулася з фестивального турне, - були запрошені на 3-й відкритий фестиваль сучасної української драматургії у Дніпрі й водночас – на фреш-фестиваль у Харкові під назвою "Я Села Брук". У фестивальній програмі коломияни показували моновиставу "Квітка ностальгії" та виставу коломийського драматурга Ігоря Юзюка "Портретист Її величності".

Ми поспілкувалися з Мар’яною Кодіною-Іванович та Ігорем Юзюком.

Ігор Юзюк: "У Дніпрі проводиться єдиний фестиваль такого рівня, де на сцені показують вистави виключно сучасних живих українських драматургів. Адже на українських сценах сучасних українських драматургів майже не ставлять, 90 відсотків репертуару - це українська й світова класика. Наші вистави проходили при повних аншлагах, критики відзначили добру акторську гру, високий рівень постановки, "живу", а не "хрестоматійну" українську мову акторів.

Мар’яна Кодіна-Іванович: "Сценічні організатори в Дніпрі і Харкові були подивовані, що ми приїхали на гастролі з… п’ятьма валізами, а не повним автобусом реквізиту. Ми їм довели, що при мінімумі декорацій можна зробити якісну річ. Все, що вони нам дали для гри на сцені – стіл, три табуретки і драбину. Але цього нам виявилося досить. Після перегляду вистав «Соломії» організатори запросили нас на наступний фестиваль через рік. Про що це свідчить – розуміє кожен…".

Участю у фестивалях театр "Соломія" закрив театральний сезон. Учасники відпочивають. Наступний сезон відкриють зовсім скоро – на святкуванні Дня міста Коломиї у серпні.

АВТОР: Андрій МАЛАЩУК

(На знімку – сцена з вистави "Портретист Її Величності").