ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийській Асоціації Мистців – чверть віку

25-ліття від часу створення відзначила Коломийська Асоціація Мистців – незалежне творче об’єднання художників, музикантів, літераторів. Відзначила великою виставкою в музеї Гуцульщини й Покуття.

    Взагалі-то громадські об’єднання так довго не живуть, - і це зауважив у своєму виступі мер Коломиї Ігор Слюзар. Бо громадські організації створюються переважно «на злобу дня», створюються для вирішення актуальних питань політичного, чи соціального характеру. А мистецьке об’єднання у цьому сенсі заангажоване найменше. І тому таке життєздатне.

    Трохи історії.

    Зініціювали створення незалежного творчого об’єднання відомі в Коломиї персоналії – Ярема Проців, Юрій Молодій, Василь Андрушко, Андрій Малащук. І 19 грудня 1994 року на свято Миколая відбулася презентація новоствореного мистецького об’єднання. Від інших творчих угрупувань Коломийська Асоціація Мистців відрізнялася (й відрізняється) двома чинниками: професійність – це перше, прерогатива авангардної естетики – це друге. Вже сама презентація КАМу тоді, у 1994-му, мала нетрадиційну форму й вирізнялася ексцентричністю: аби увійти до виставкової зали глядачі мусили прорвати заклеєні папером двері й розбити пляшку шампанського. Далі було багато музики, розіграші, лоти, конкурси, дефіле манекенниць у вбранні модельєрки Лідії Шпак та інше…

    Сьогодні до Асоціації належить понад 30 осіб та декілька почесних членів (серед почесних – видатна хореографиня Дана Демків). Голова Асоціації – фотохудожник Ярема Проців, мозковий центр – мистецтвознавець Катерина Каркадим.

Іван ДЖИНДЖУРА