ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийських підприємців перевірятимуть щодо виплати зарплат і оформлення працівників

Відділ з питань контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення Коломийської міської ради інформує, що відновлюється право органів місцевого самоврядування здійснювати заходи держконтролю за додержанням законодавства про працю у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань з питань:

своєчасного та у повному обсязі оплати праці;

дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці; 

оформлення трудових відносин.

На сайті Уряду оприлюднено відповідну Постанову КМУ від 21 серпня 2019 № 823 "Деякі питання здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю".

Нею затверджені:
- Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю
- Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю

В оприлюдненому тексті Порядку здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю є норма (п. 28) про незастосування штрафів до роботодавця в разі виконання припису у встановлений у ньому строк. Тому штрафувати Держпраці буде тільки в разі невиконання приписів.

У той же час, це правило не працює в разі використання праці неоформлених працівників - заходи залучення роботодавця та його посадових осіб до відповідальності в такому випадку будуть вживати одночасно з внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень під час інспекційного відвідування або невиїзної інспекції (п. 29 цього Порядку).

Нагадаємо, на Франківщині з підприємця стягнуть понад 200 тисяч грн штрафу за двох неоформлених працівників.