ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийські малярі відкрили експозицію з нагоди 5 річниці створення регіональної організіції Національної спілки художників

 У виставковому залі Коломийського регіонального відділення Національної спілки художників України відбулася виставка членів спілки з нагоди 5 річниці її утворення. Виставлено понад 30 робіт різного стилю, різної творчої манери і різних жанрів.

    Слід сказати, що ця експозиція є частиною великої експозиції кількістю 140 робіт коломийських професійних художників, яка мала місце в Києві.

    Відрадно, що виставку відвідало духовенство ПЦУ та УГКЦ, зокрема, правлячий архієрей УГКЦ Василій Івасюк. Єпископ проявив себе, як поціновувач сучасних видів мистецтва, слушно зауваживши, що, зберігаючи традиції в малярстві, коломийські художники нової доби  вдало віднаходять модерні форми зображення світу. В їхню користь свідчать численні їхні виставки у європейських мистецьких салонах.

    Директорка Національного музею Гуцульщини й Покуття Ярослава Ткачук висловила стурбованість малою увагою грошовитої вітчизняної публіки до таланту видатних вітчизняних малярів, це стосується й коломийських, живопис яких радше й набагато дорожче продається закордоном, аніж удома.

    Заступник міського голови Володимир Бойцан, як і владика Івасюк, також проявив свої пізнання в сучасному малярстві. Закликав навчитися розрізняти халтуру від витвору митецтва. А для цього треба частіше спілкуватися з митцями, відвідувати їхні виставки, не піддаватися різним маніпуляціям людської свідомості, коли шириться масова пропаганда несмаку й кічу – і це відбувається в усіх видах мистецтва й немистецтва.

    Голова регіональної спілки мистецтвознавець Катерина Каркадим подякувала Фонду «Покуття» в особі її директорки Уляни Мандрусяк та засновникові Фонду Андрієві Іванчуку за матеріально-технічну допомогу, який Фонд проявляє для художників, для їхньої самореалізації, зокрема, за поїздку з виставкою до столиці.

    Приємним повідомленням прозвучало прийняття до Національної спілки художників талановитих майстрів пензля Миколи Яцурака, Юлії Цапурак, Номеди Чюрльоніте – литовської малярки з коломийською пропискою.

Читайте також: Коломийська організація Національної спілки художників відзначила 5-річчя. ФОТО

Андрій МАЛАЩУК.