ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийська ОТГ: Воскресінці

Воскресінці приєдналися до Коломийської ОТГ  16 вересня 2018 року.
 
Населення – 1969 осіб, 834 двори.
 
Перша писемна згадка про село припадає на 1353 рік. Дані зафіксовані в документах XIV–XV ст.: «Словнік географічний крульовства Польского». Проте досі офіційною датою заснування вважається 1444 рік.
 
 
Герб і прапор Воскресінців затверджено 2019 року
У Воскресинцях народилися такі відомі особистості: письменники Лесь Гринюк та Юрій Гринюк, Михайло Гуцуляк; краєзнавець, освітянин, сотник УГА Петро Кривоносюк; літератор, головний редактор видання «Коломия і Коломийщина» Богдан (Федір) Романенчук український; Лицар Бронзового хреста заслуги УПА, керівник Заболотівського та Коломийського районних проводів ОУН Петро Сербенюк.
Село Воскресинці із Коломиєю історично пов’язує багато. По-перше, це приміське село, тут колгоспу як основного атрибуту сільського життя не існує уже дуже давно. У радянські часи жителі Воскресинців в основному працювали на заводах і фабриках Коломиї. Зараз ситуація із зайнятістю населення практично не змінилася. Багато жителів працюють на коломийському ринку, на заводі LEONI та інших приватних підприємствах і установах міста. Маршрутні автобуси курсують у село теж усі міські. Навіть є спільна з Коломиєю вулиця - Міцкевича.
 
 
З інфраструктури у Воскресинцях є відділення зв’язку Укрпошти, народний дім, бібліотека, краєзнавчий музей, гімназія, адміністративний корпус, амбулаторія, станція водопостачання Львівської залізниці, обласне підприємство «Агролісгосп», ковбасний цех «Воскресінецькі ковбаси», сім магазинів. До приєднання до Коломиї власні доходи села становили приблизно 900 тис грн. Цих грошей вистачало на адміністративні витрати: зарплату, комунальні послуги, частково на оплату рахунків за вуличне освітлення, іноді на прогортання снігу. Капітальний ремонт доріг робили останній раз у 2014 році – 50 метрів однієї вулиці.
 
Виконуючий обов'язки старости с. Воскресинці Любомир Білейчук
- У Коломиї вже добре функціонують усі структури: ЦНАП, комунальне господарство, усі необхідні відділи і управління, – розповідає в.о. старости Любомир Білейчук. – Крім того, мешканці нашого села віддавна працюють в місті. Тому приєднання до Коломиї було логічним кроком.
 
 
 
У 2019 році у Воскресинцях зроблено:
1. Ремонт вуличного освітлення;
2. Капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Січових стрільців;
3. Розроблено велосипедні маршрути, облаштувано рекреаційні зони з альтанками для відпочинку;
 
 
4. Проведено капітальний ремонт скверу біля пам’ятника Тарасові Шевченку;
5. Капітальний ремонт дорожнього покриття вул Сагайдачного;
6. Виправлення профілю дороги автогрейдером;
7. Управління комунального господарства виконує всі роботи з благоустрою.
Плани на 2020 рік:
1. Продовження ремонту дорожнього покриття на вул. Січових Стрільців
2. Капітальний ремонт вуличного освітлення
3. Виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво каналізаційної мережі.
Кошти інфраструктурної субвенції планують спрямувати на капітальний ремонт вул. Сагайдачного.