ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийська ОТГ: Саджавка та Кубаївка. ФОТО

Саджавка приєдналася до Коломиї  6 вересня 2018 року.
 
Населення – 3048 особи, 1145 дворів. 
 
Вперше село згадується в документах 1400 року. Через село протікає річка Саджавочка, від якої й походить і назва населеного пункту, йдеться на сторінці міської ради.
 
Саджавка особлива тим, що приєдналися до Коломийської ОТГ, будучи навіть не в Коломийському районі, а в сусідньому Надвірнянському. Це єдиний випадок у Західній Україні. До складу Саджавської сільради входило також сусіднє село Кубаївка. В Саджавці немає великих підприємств, діють магазини продовольчих та промислових товарів і кафе.
 
У селі до 1990 року діяла цегельня при колгоспі ім. Руднєва. На прилеглих територіях залишилися чималі запаси цінної глини.
 
У селі є 2 церкви (ПЦУ та УГКЦ), ліцей, дитячий садок «Дударик», будинок культури, бібліотека, відділення зв'язку, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, стоматкабінет. Бібліотекою завідує Галина Христан — член спілки письменників України. Серед інших відомих вихідців села - Володимир Андрушко (1929р.н), педагог, письменник, публіцист, громадсько-політичний діяч; Іван Давидяк (1906р.н), письменник, автор антибільшовицької книги «Сила чи розум», ув'язнений і закатований більшовиками; Володимир Завальнюк, актор, режисер, художній керівник київського театру «Перетворення»; Ісидор Мидловський, актор, театральний діяч і письменник.
 
Також село пишається своєю станицею скаутської організації «ПЛАСТ».

За 2019 рік вдалося реалізувати:

1. Здійснено капітальний ремонт заїзду до ліцею;
2. Здійснено заміну освітлення вулиць: вул.Українська, вул.Кобилянської, вул.Бобикевича, вул.Підгірянки, вул.Поповича, вул.Небесної Сотні;
 
3. Закупили і встановили насоси для котельні ліцею;
4. Розпочалося облаштування футбольного поля зі штучним покриттям. Відрадно, що до робіт долучилася і громада села.
5. Запущено міський маршрут √23, який їздить 5 разів на день. Пільговики селища отримали талони на безоплатний проїзд.
 
 
6. На запит мешканців проводилось грейдерування доріг селища.
7. Управління комунального господарства виконує всі роботи з благоустрою.
 
8. Позитивні зрушення є і у питанні вивезення сміття. Якщо до 2018 року стихійні сміттєзвалища були поширеним явищем, то у 2019 році мешканці уклали угоди на вивезення твердих побутових відходів, село обслуговує фірма «AVE. Хоча до роботи «AVE» є чимало претензій, проте вперше за столітню історію Саджавки сміття вивозять за межі села.
Незвична ситуація у Саджавці склалася із наданням адміністративних послуг, адже село перебуває в Коломийській ОТГ, проте досі належить до Надвірнянського району. Мешканці села очікують завершення реформи децентралізації, адже ще досить багато соціальних питань їм доводиться вирішувати у Надвірній. Цей суміжний стан вплинув і на перебіг парламентських виборів: саджавчани не мали можливості голосувати за кандидатів у депутати Верховної Ради від нашого 88 округу.

Плани на 2020 рік

У наступному році у Саджавці планується провести ремонт ліцею та завершити облаштування футбольного поля, переобладнання приміщення котельні на спортзал із душовими, роздягалками та вбиральнями. Інфраструктурну субвенцію планують спрямувати на завершення робіт з освітлення вулиць.
До об’єднання с.Саджавка мала 760 тисяч власних надходжень, практично усі ці кошти були спрямовані на утримання адмінбудинків та зарплату працівників сільської ради. Максимум витрат на соціально-економічний розвиток сягав 30 тис. грн, які сільська рада могла передати на школу чи садок, захоронення стихійних сміттєзвалищ.
 
«З першого дня об'єднання Саджавка відчула зміни на краще, - згадує в.о старости Андрій Кузьмин. – Це стосувалося і організаційних питань, і загалом участі ратуші в проведенні робіт у селищі. Реалізація проектів капітальних ремонтів доріг, заміна освітлення, можливість для наших дітей навчатися в школах естетичного виховання та у спортивних школах Коломиї, вирішення проблеми зі вивезенням сміття, робота адміністратора ЦНАПу, допомога нашій медицині – це тільки початок. Далі, я переконаний, буде ще більше досягнень!»
 
 Кубаївка
 
Від Саджавки до Кубаївки 4 км ґрунтової дороги, і там, і там є своя церква, будинок культури, але селищна рада була одна на два села. У Кубаївці зареєстровано 53 особи, це переважно люди старшого віку. Десятиліттями зима була справжнім випробуванням для мешканців маленького села: через непрогорнені дороги годі було дістатися автівкою, лікарі екстреної допомоги не могли приїхати на виклик.
Вперше за пів століття до села взимку можна дістатися: взимку 2019 року шлях до Кубаївки прогортали коломийські комунальники, а навесні – вирівняли грейдером і підсипали дорогу щебенем.
Відділ інформаційної політики