ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийська мисткиня Ганна Вінтоняк відзначає 80-річний ювілей

10 лютого відзначає 80-річний ювілей Ганна Вінтоняк, заслужена художниця України, член Національної спілки художників України (1980), кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня (2012), лауреат обласної премії імені Я. Лукавецького (2013). 
Ганна Григорівна родом з села Космача Косівського району. Змалку навчилася розписувати писанки, вишивати, прясти нитки та ткати. Закінчивши у 1959 році Космацьку середню школу, деякий час працювала на цегельному заводі, відвідувала вечірню школу. Вступила до Івано- Франківського медичного училища, з 1966 року працювала медсестрою у залізничній лікарні в Коломиї. І хоча за освітою стала медиком, але покликання своє знайшла в давньому виді народного мистецтва - ткацтві.
З 1970 по 1980 рр. працювала майстром художньої вишивки в Чернівецьких майстернях Художнього фонду України, створюючи зразки для вишитих одягових та інтер’єрних тканин. З 1977 р. захопилась народним одягом та його сучасною інтерпретацією. Створила оригінальні неповторні комплекти сучасного одягу з використанням народних художніх традицій. Збагатила ансамблі одягу новими композиційними рішеннями, відродила призабуті техніки вишивки, ткацтва та моделювання.
Очоливши у 80-х роках художньо-виробничі майстерні в Коломиї, багато зробила для відродження народного мистецтва Покуття. Зараз є директором ПФ «Художній салон», головою Спілки майстрів народного мистецтва «Журавка».
Свідченням плідної праці на ниві декоративного мистецтва є те, що Ганна Вінтоняк є учасницею 45 міжнародних, 13 всесоюзних, 23 республіканських, 18 всеукраїнських, 11 обласних, 27 персональних та 6 групових виставок. Нагороджена дипломами Президії правління Спілки художників України, почесними грамотами, дипломом першого ступеня та золотою медаллю.
Кращі твори художниці закуплені Міністерством культури і мистецтва України, Дирекцією виставок Національної спілки художників України. Вони зберігаються в багатьох музеях України та за кордоном. Костюми Ганни Григорівни увійшли також до приватних колекцій України, Німеччини, Франції, США, Канади, Великобританії, Бразилії, Словаччини, Чехії, Аргентини, Чилі, Китаю, Монголії, Італії, Австралії, Росії.
Найбільша та найповніша збірка творів, біля двохсот експонатів, зберігаються в колекції Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського в Коломиї.
Віталія СІЛЕНКО, завідувачка відділу тканини, одягу та вишиття Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття