ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийщина – лідер щодо впровадження реформи децентралізації влади, - Марія Савка

Під керівництвом першого заступника голови ОДА Марії Савки відбулася онлайн-нарада з керівниками структурних підрозділів ОДА, територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

У рамках селектору присутні обговорили проблемні питання Коломийського району, зокрема, йшлося про виконання районного бюджету, стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, готовність об’єктів соціально-культурного призначення до сталого проходження опалювального сезону 2019-2020 років, повідомляє пресслужба ОДА.

За словами першого заступника голови Коломийської РДА Нестора Печенюка, на сьогодні загальний обсяг зведеного бюджету району складає  663156,1 тис. гривень, з яких: власні доходи – 67883,2 тис. гривень; міжбюджетні трансферти –  595272,9 тис. гривень.

Станом на 1 жовтня  забезпечено виконання зведеного бюджету району по загальному фонду на 107,1 відс., понад план отримано 3383,7 тис. гривень.  В основному понадпланові доходи отримано  за рахунок надходження  плати за землю, акцизного та єдиному податку.

 «До районного бюджету мобілізовано 29155,6 тис. гривень, що складає 101,5 відс. до уточненого плану на відповідний період та 71,5 відс. до уточненого річного плану, - повідомив Нестор Печенюк. -  Позапланово за звітний період  надійшло лише  416,2 тис. гривень».

Аналізуючи доповідь управлінця, Марія Савка відмітила, що впродовж року у районі удвічі зменшилася рентна плата за використання надрами для видобування природного газу. За словами посадовців району, все це зумовлене тим, що родовища перейшли у користування Коршівської об’єднаної територіальної громади. Окрім того, рівень сплати податків в районів також є значно нижчий, а ніж в інших районах, оскільки більшість бюджетонаповнюючих підприємств у зв’язку з реформою децентралізації почали сплачувати податки у бюджети ОТГ, на території яких вони зареєстровані.

«Сьогодні Коломийщина – лідер щодо впровадження реформи децентралізації влади, - зазначила Марія Савка. – Саме у Коломийському районі добровільний процес об’єднання підтримали найбільша кількість населених пунктів».

Також йшлося про виплату заборгованості із заробітної плати працівникам бюджетних установ. Додамо, що незважаючи на ряд заходів із оптимізації та економії коштів, на сьогодні кредиторська заборгованість із виплати зарплати з нарахуваннями складає 9051,4 тисячі гривень.

Працюють в районі і над підготовкою до опалювального сезону, зокрема, вишукують фінансовий ресурс на погашення заборгованості за спожиті енергоносії, яка на даний час складає 4165,0 тис. грн.

Проблемним питанням є також відсутність належного співфінансування на відшкодування вартості інсуліну. Нагадаємо, що з обласного бюджету цьогоріч спрямовано понад мільйон гривень на придбання медичного препарату. Натомість, з районного – лише 120 тисяч. Районні керівники стверджують, що вирішити проблему можна лише за умови співфінансування зі сторони об’єднаних територіальних громад.

До теми: На Коломийщині не вистачає майже 14 млн грн на зарплати медикам та працівникам дошкільної освіти