ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянки виграли грант на дослідження вишивки

На Коломийщині досліджуватимуть вишивку для збереження та розвитку ремесла
Громадська організація «Долучайся і змінюй» реалізовує проєкт «Вишиванковий хаб КоКо», який має на меті дослідити проблеми та потенціал майстрів Коломийщини у сфері вишивання для створення ефективного кластеру та хабу для розвитку ремесла.
Проєкт відбувається в межах реалізації проєкту #ZMINA_2_0 «Субгранти для культурних проєктів» для фонду ІЗОЛЯЦІЯ за фінасової підтримки Європейського союзу.
«Важливо не втратити такий унікальний потенціал нашого регіону – велику кількість майстрів та попит на їх вироби. Вишивка – це душа українського народу, яку не дозволимо знищити і поринути в забуття ні ворогу, ні діджилаталізації, ні людській байдужості. Це лише перший, але фундаментальний крок до створення вишиванкового кластеру та хабу «КоКо», - зазначила керівниця проекту Олександра Фоменко.
Завдяки цьому проекту громади Коломийщини отримають достовірну інформацію про потреби майстрів вишивки. Також буде організовано 10 фокус-груп у селах, де люди вишивають і хочуть розвиватися у цьому ремеслі.
З результатами будуть ознайомлені органи місцевого самоврядування, майстри, представники бізнесу та мешканці громади.
Результати дослідження будуть у вільному доступі та покладені в основу для роботи ГО «Долучайся та змінюй» для створення нового сучасного простору для збереження і розвитку давнього ремесла – Вишиванкового хабу «КоКо».
Команда проекту – це три небайдужі коломиянки: Олександра Фоменко, Олена Федосюк та Олександра Олійник, які закликають коломиян та мешканців громади бути активними та зберігати українські традиції.