ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: чому "скаче" напруга і як вберегти від цього побутову техніку

Прикарпаттяобленерго розповідає про причини перепадів напруги та способи їх запобігання

Часом, здебільшого ввечері, в оселях можна спостерігати мерехтіння ламп чи екранів – ознаку стрибків напруги. Особливо це помітно взимку, коли на вулиці сніг та мороз, і населення масово вмикає-вимикає велику кількість електрообладнання відразу.

Чому так відбувається і як себе від цього захистити – розповідає Володимир Бондаренко, заступник технічного директора АТ «Прикарпаттяобленерго».

Що таке стрибки напруги?

Найчастіше напруга змінюється в мережі досить плавно і непомітно. На перепади напруги в діапазоні 198-242 розраховане загалом усе обладнання, тому прилади працюють без особливих змін. Але бувають моменти, коли напруга зростає до граничних значень різким імпульсом, а потім так само раптово падає. Ось така ситуація і називаються - стрибок напруги в мережі.

Які ознаки того, що напруга «скаче»?

- Занадто часто перегоряють лампочки.
- Лампи розжарювання або галогенові світять яскравіше, ніж зазвичай.
- Періодична зміна інтенсивності світлового потоку освітлення.
- Побутова техніка працює незвично. Гуде компресор холодильника, з перебоями працює пральна машина і т. п.
- Раптові відключення і перезавантаження комп’ютера.
- Електроніка в будинку працює зі збоями.

 Чому відбуваються перепади напруги?

Загалом виділяють кілька основних причин:

☞ Одночасне включення або виключення великої кількості електрообладнання, особливо в холодну пору та в міжсезонні періоди, коли центральне опалення ще не ввімкнене;

☞ Помилки при самовільному підключенні до електрощитка господарями квартири;

☞ Використання електроенергії поза лічильником, що створює додаткове навантаження на мережу і погіршує якість постачання електроенергії;

☞ Грозові розряди, що припадають на лінії електропередач;

☞ Обриви на лініях;

☞ Використання зварювальних апаратів;

Застарілі електромережі, що зводилися десятки років тому з розрахунком на найнеобхідніші побутові прилади (в розрахунку 1,5-2 кВ на одну квартиру). Більшість електромереж Івано-Франківська, для прикладу, будувались ще в 60-их роках, і з сучасним навантаженням просто не справляються.

Які заходи здійснює компанія для покращення електропостачання?

Обленерго щороку оновлює наявні мережі. Тільки в м. Івано-Франківськ за 2017 рік вдалось встановити розвантажувальні підстанції в кінці вул. Коновальця, в с. Чукалівка, на вул. Ленкавського, в сквері Руської Трійці. Також в минулому році закінчилось будівництво кабельної лінії 10 кВт в мікрорайоні Пасічна, що дасть можливість покращити якість електропостачання, зменшити кількість аварійних вимкнень на вул. Галицька, вул. Хіміків, вул. Тролейбусна, вул. Целевича. Щоб згладити піки електричних стрибків енергокомпанія застосовує також методи автоматичного регулювання напруги на своїх підстанціях. Такі дії дозволяють частково вирівняти показники напруги.

Які відхилення допустимі?

Відповідно до норм якості електричної енергії в системах електропостачання загального призначення (ГОСТ 13109-97) нормально допустимі значення відхилення рівня напруги становлять ±5% від номінальної напруги електромережі, що становить від 209 В до 231 В; гранично допустимі – ±10%, тобто від 198 В до 242 В.

До кого звертатись?

Тут слід розділяти. Якщо споживач мешкає в приватному будинку і ним було зафіксовано будь-яку проблему з коливанням (перепадами) напруги, йому слід одразу зателефонувати до кол-центру «Прикарпаттяобленерго». Залишити заявку можна за тел. 0 800 50-40-20 (безкоштовно з усіх телефонів) або 59 40 20. А от якщо проблема виникає в багатоквартирному будинку – почати варто з балансоутримувача.

Як з цим боротися?

Споживачі також можуть перестрахуватись і самостійно убезпечити себе від пошкодження побутової техніки через стрибки напруги, придбавши спеціальні пристрої:

– реле контролю напруги
– стабілізатор напруги
– джерело безперебійного живлення.

Всі ці прилади мають різний принцип дії та різну ціну, однак їх завдання – знизити або ж навіть усунути ймовірність пошкодження техніки в умовах нестабільної напруги.