ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиян запрошують на благодійний бал "Маланчин вечір"

Вперше в Коломиї за участі єпархіального благодійного фонду «Карітас Коломия» 13 січня відбудеться благодійний бал «Маланчин вечір» на підтримку Католицької школи та дитячого садка Святого Папи Івана Павла ІІ, зокрема на побудову спортивного майданчика.

Захід розрахований на сто осіб, які поділяють переконання, що розвиток якісної освіти, в тому числі – християнської, є необхідною умовою позитивних трансформацій у нашій державі та суспільстві, повідомляє пресслужба Карітасу.

У програмі:

• Виступ спеціально запрошеного промовця
• Різдвяне дійство та коляда 
• Благодійний аукціон
• Музичний супровід від співака, автора та виконавця пісень – Любомира Згурського
• Щедра гостина традиційними українськими стравами

Вечір супроводжуватиме талановитий ведучий, який точно вміє перетворювати звичайні зустрічі в справжнє свято, актор київського театру української традиції «Дзеркало» – Роман Нагірний

Місце зустрічі: Колиба «У вуйка Василя»
Дрескод: вишиванка
Дата: 13 січня 2020 р. о 18:00

Замовлення квитків за номером (099) 139 29 12.

Як писало "Дзеркало", на старий Новий рік від кінця ХІХ ст. і до 1939 р.  у Коломиї традиційно організовували Маланчині вечори.

До Першої світової війни в місті його організовували "Літературно-драматичне товариство" і товариство "Родина". Вони готували запрошення, визначали цінову політику, замовляли музику.

Переважно це відбувалося в Українському Народному домі (тепер Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського) на вул. Театральній. Під час вечора працював буфет, де можна було замовити напої та перекуску. Присутні танцювали, веселилися, колядували.

У період СРСР ця традиція була перервана та донині збереглася лише в нашій діаспорі. Дотепер влаштовують масові "Маланчині вечори" в США, Канаді, Великій Британії, Польщі та інших країнах розселення українців. На жаль, в пострадянській Україні ця традиція відроджується кволо...

На фото: Маланчин баль в українській громаді у Словаччині.

У 2009 р. чоловічий Клуб Коломийців відродив "Маланчин вечір" і відтоді у ніч з 13-го на 14-те січня цей клуб організував у Коломиї 5 таких балів.

На "Маланчин вечір" члени клубу приходили зі своїми дружинами чи дівчатами, з доньками, запрошували своїх приятелів. Вели їх конферансьє, грали відомі ансамблі й гурти, організовували конкурси, зодягали маски, колядували, щедрувала справжня сільська "Миланка", був щедрий стіл. Учасники сходилися у визначених строях: чоловіки - в смокінгах і метеликах, жінки - у бальових чи вечірніх сукнях.


На фото: Маланчин вечір у Коломиї, який організував Клуб Коломийців, 2010 рік.

На жаль, через воєнні події в Україні від 2014 р. Клуб Коломийців не проводить в Коломиї "Маланчині вечори".