ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломия з’явиться в проєкті "Мандри країною"

“Мандри Країною” - це звернення до всіх українців, яке має на меті розкрити красу й унікальність нашої країни. Під час подорожі нас зустрічатимуть маленькі містечка та села, які зберігають традиції краю, а також цікаві факти”, - так описує свій проєкт  Лілія Рубан у Facebook. Цими вихідними команда “Мандрів...” завітала й до Коломиї. 

 

Журналісти “Дзеркала медіа” розпитали пані Лілю, зокрема, про те, що вразило її найбільше, які недоліки Коломиї як туристичного міста відзначили вони з командою та яка вартість однієї серії проєкту. 

- Я - колишня теща та продюсер французького співака Поля Манондіза. Він уже п’ять років живе в Україні, співає  українською та французькою. Ідея запустити тревел-проєкт виникла, коли ми їздили з концертами маленькими містечками, - згадує Лілія Рубан. 

 

До слова, в Коломиї Поль теж колись виступав. Тоді гості оглянули лиш те, що траплялося дорогою до Народного дому. Тепер їх ґрунтовніше познайомили з писанковим містом. 

 

Щодо місцевостей, їх пані Ліля обирає по натхненню й інтуїції: 

- Наш світський фотограф сказав, що мене веде Бог по місцях української сили. 

В Україні - 490 районних центрів і 27163 села. Лілія Рубан мріє відзняти всі районні центри, а також найвідоміші села: 

- Вже відзняли 14 міст і чотири села. У вільному доступі можна переглянути відео про шість містечок та одне село.  

Одна серія коштує команді від 5000 до 10000 гривень. Якщо знімати один матеріал на тиждень, проєкт можна вести близько 10 років. Навіть за умови, що серія обходитиметься 5000 гривень, це - 100 тисяч доларів у сумі: 

 

- Кожна людина має залишити по собі якийсь слід, - переконана пані Лілія. - Я хочу такий подарунок зробити українцям.

 

Коломия запам’яталася гостям зі столиці привітними людьми, історією, архітектурою будинків у центральній частині міста, народними майстрами. Особливо вразив катедральний собор. Серед негативних спогадів залишиться перенасичення авто в центрі та відсутність місця, де можна поснідати вранці.

Команда «Мандри країною» завітала до міської ратуші Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені Івана Озаркевича, міського палацу культури «Народний дім», Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, потрапила на майстер-клас із писанкового розпису в «Писанці», оглянула пам’ятник книзі, побувала в майстернях Мирослава Ясінського та Надії Никорович, музеї історії міста Коломиї, церкві святого Йосафата та насолодилася звучанням карильйону дзвіниці Андрія Первозванного у виконанні Світлани Гаргат.

 

- Щоб вивчити Коломию, треба приїжджати на тиждень. Але щоб закохатися в це місто, достатньо одного дня, - попередив гостей заступник міського голови Володимир Бойцан.

 

І справді, програму огляду навіть найвизначніших пам’яток Коломиї за один день охопити не вдалося. Тому в планах на завтра – оглядини храму Благовіщення та частування автентичними стравами.

 

Лілія Рубан рекомендує українцям залишатися жити в маленьких містах:

- У великих містах нема чого робити, окрім як гроші заробляти. А ви розвивайте виробництво тут, на місці, щоб у людей був дохід!

Бізнес-вумен мріє запустити туристичні маршрути місцями, які відвідала сама. Проте, на це потрібно багато сил і коштів, тому вирішила почати з коротких 20-хвилинних фільмів.

- Я хочу показати, що спочатку треба вивчити Україну, а потім їхати пізнавати світ. 

 

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.