ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Колекція Музею писанки поповнилась унікальними артефактами сучасності – п`ятьма "писанками", відлитими з переплавлених гільз від снарядів та набоїв. ФОТО

Колекція єдиного в світі Музею писанкового розпису поповнилась унікальними артефактами сучасності – п`ятьма «писанками», відлитими з переплавлених гільз від снарядів та набоїв.

Усі вони створені в рамках проєкту творчого об`єднання «Понад» з метою збору коштів на розвідувальні дрони.

«Писанки» музеєві презентували та детально розповіли про проєкт співорганізатори творчого об`єднання Максим Гуменюк, Катерина Кроленко та Дмитро Гануш. Як зазначили, всього було розіграно 24 металевих твори за внесок від 24$ та продано 23 «писанки» від 2000 $ за одиницю. Загалом за час кампанії, що тривала в часі цьогорічних Великодніх свят, було зібрано понад 320 000$, за які придбали два дрони-розвідники RQ-35 Heidrun.

Дизайн кожного мініатюрного твору на основі давніх символів і орнаментів, традиційних для тимчасово окупованих територій Херсонщини, Запорізької області, Луганщини, Донеччини та Криму, через власне переосмислення та інтерпретацію розробили п`ятеро митців: Оля Сало-Сліпенька, Марі Кінович, Роман Чізз, Сергій Мірчук та Рустем Скибін.

Завершилась мистецька акція чудовим сюрпризом і подарунком для гостей від генеральної директорки Національного музею Ярослави Ткачук. Тепер писанки, написані традиційним восковим розписом на основі композицій, зображених на подарованих металевих творах, надихатимуть творче об`єднання на нові проєкти. Відтворила писанки наукова співробітниця Музею писанкового розпису Ірина Блонська.



Оксана ЯСІНСЬКА
Світлини Ярослава КОЗЛІТІНА, Яреми ПРОЦІВА та Інни РОМАНЦОВОЇ