ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Княждвірський скелелазний гурток отримав нове спорядження від БФ "Покуття"

Княждвірський ліцей №1 уже понад 10 років має спортивний профіль. Учні регулярно посідають призові місця в обласних змаганнях. Однак, щоб розвивати свої здібності, дітям потрібен якісний інвентар. Саме з таким проханням педагогічний колектив навчального закладу звернувся до народного депутата Андрія Іванчука та благодійного фонду «Покуття».

У листопаді минулого року тут відкрили футбольне поле зі штучним покриттям, а в спортивному залі, окрім звичних сіток для футболу та волейболу, є куточок, де можна круглорічно займатися скелелазінням.

Стінку вдалося спорудити, завдяки виграним проєктам, які готував керівник туристичного гуртка ліцею Тарас Василик:

- Ідея виникла ще три роки тому. Спочатку разом із друзями ми почали будівництво стенду власним коштом, - згадує викладач.

Зараз гурток налічує 25 дітей. Це – учні 5-11 класів. Вони поділені на старшу та молодшу групи. Пан Тарас готує вихованців до походів та екскурсій на заняттях тричі на тиждень. Практикувати навички, отримані в спортзалі ліцею, діти їздять на природні скелі в Яремче, Тюдів, Вижницю тощо.

- Учні обожнюють займатися скелелазінням та із задоволенням відточують майстерність на стінці. До слова, дівчат у нас більше, ніж хлопців. Думаю, таке хобі дає їм можливість відчути себе справжніми лідерами, - пояснює пан Тарас.

Віра Шевчук відвідує гурток уже два роки. Дівчина брала участь у змаганнях із пішохідного туризму та підкорювала Скелі Довбуша й Білий Камінь:

- Я люблю екстрим і висоту, а також ходити в походи та лазити по скелях, - ділиться Віра. – Тому вирішила записатися до нашого гуртка.

Минулого року скелелазіння стало олімпійським видом спорту, тому приваблює все більше прихильників:

- Заняття доволі небезпечне, якщо не дотримуватися техніки безпеки, - продовжує Тарас Василик, - тому вечорами в спортзалі ліцею, окрім дітей, майже щодня займаються дорослі.

Восени педагоги навчальної установи звернулися до народного депутата Андрія Іванчука та благодійного фонду «Покуття» з проханням допомогти придбати додаткові зачіпки для стінки, бо бюджет проєкту не передбачав достатньо коштів, щоб реалізувати задум спортсменів повною мірою.

 Сьогодні команда фонду завезла все необхідне в Княждвірський ліцей.

- Один видатний педагог сказав: «День, проведений на природі, вартий багатьох тижнів на шкільній лаві», - розповідає директорка Ганна Рогозіна. - Багато наших старшокласників мають посвідчення категорійних походів.

Адміністрація школи прислухається до побажань викладачів і допомагає втілювати задуми. А вчителі, в свою чергу, уважно відслідковують потреби учнів. Саме така співпраця є запорукою розвитку освітнього закладу в Княждворі.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА