ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Історія української етномоди": на Франківщині стартував новий проект. ФОТО

Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини започаткував новий освітній проект під назвою "Історія української етномоди".

Захід відбувся у рамках святкувань щорічного фестивалю "Лудинє 2019" (слово "лудинє" походить з гуцульського діалекту та означає "святковий одяг"), повідомляється на сайті Національного музею Гуцульщини та Покуття.

За задумом організаторів, щороку до Косова приїжджатимуть відомі етнографи та дослідники українського народного костюму, щоб відкривати секрети моди минулих століть. Експерти з історії моди розповідатимуть про одягові традиції окремих осередків. Лекції доповнюватимуть показом унікальних давніх світлин і показом автентичного вбрання та аксесуарів. Особливою родзинкою стане демонстрація реконструкцій – сучасних копій старовинного одягу і аксесуарів, відтворених за музейними зразками.

Цьогоріч до Косова приїхала Ольга Костюченко з Чернігова – майстриня народної вишивки, дослідниця історії костюму та засновниця творчої майстерні "Куделя". Лекція пані Ольги була присвячена особливостям сільської моди Чернігівщини кінця ХІХ - середини ХХ століття.

Майстриня також презентувала виставку авторського одягу й текстилю, оздобленого вишивкою та вибійкою, під назвою "Дзвони мого серця". Її Ольга Костюченко присвятила своїй колезі та наставниці Вірі Зайченко. Серед експонатів – традиційні чернігівські сорочки, реконструйовані авторкою виставки за автентичними взірцями.

Виставка діятиме в Музеї протягом місяця.



АВТОР: Вікторія ЯРЕМИН