ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Хто власник горища? Історія одного ОСББ протяжністю 20 років

Кожна історія має свій початок, і ця – не виняток. Розпочалась вона ще 20 років тому. Тоді четверо осіб на вул. Грушевського, 45А викупили горище ще тодішнього гуртожитку, поділивши площу між собою.

Це п’ятий, останній, поверх будинку, відразу над яким – дах. За цей час ремонтів там не робили, а покрівля прогнила настільки, що нещодавно після проливних дощів одна частина провалилася. Люди занепокоєні, бо лихо може повторитися будь-якої миті.

"Дзеркало медіа" відвідало це місце й переконалося в тому, що обвал даху дійсно був. Мешканці своїми силами тимчасово підремонтувати ту частину покрівлі, але можемо затвердити, що в аварійному стані цілий дах. Балки прогнили й у кількох місцях потріскали, тому обвал цілого даху за будь-якої несприятливої погоди може повторитися знову. На підлозі по цілому периметру горища стоять відра, в які під час дощів капає вода. Мешканці будинку скаржаться, що через вологу у квартирах – сильний грибок на стінах і стелі. Найбільше страждають мешканці квартир на 4-му поверсі, оскільки вода затікає відразу до їхніх помешкань.

 

Колись цей будинок був гуртожитком від сірчаного рудника, який працював у Загайполі. Зараз у будинку на Грушевського, 45А створили ОСББ, тому допомоги від міста чекати не варто. Мешканці самі повинні вирішувати свої проблеми. І тепер, коли ситуація вимагає негайного вирішення, бо ж дах може завалитись будь-якої миті, не можуть вирішити, хто ж має його ремонтувати. Жителі наполягають, щоб це робили ті, хто є власниками останнього поверху, а ті, у свою чергу, кажуть, що дах є спільним для цілого будинку, тому треба, щоб за ремонт платили усі.


Крім цього, мешканці будинку стверджують, що повної власності на це горище ті, хто його купив, не мають. У них немає всіх необхідних документів. За словами голови ОСББ Мирослава Семаніва, обов’язково повинні бути договір купівлі-продажу, а також технічний паспорт, які вони не можуть показати. Спочатку, коли купили горище, повинна була відбутись державна реєстрація тієї власності. Голова ОСББ каже, що співвласники зробили фіктивні договори купівлі-продажу. У зв’язку з цим жителі пропонують свій варіант.

«Може, з наших жильців хтось хоче там будуватись. Я звертався, то майна в них немає на 5 поверсі. Тому треба зробити проектну документацію. Можливо, хтось з наших мешканців захоче взяти в цьому участь або ми виставляємо в інтернет і шукаємо покупця, який зможе тут будувати», – каже голова ОСББ.

Крім цього, варто зазначити, що цією справою вже займається поліція.

Співвласниками горища на 5-му поверсі є Богдан Станіславський, Любов Герман, Олексій Бойко та Альбіна Бойко. Нам вдалося поспілкуватись з двома із них, які до слова, мають кардинально різні думки.

Одна із співвласників Альбіна Бойко каже, що коли цей будинок передавали місту від сірчаного рудника, то вирішили, що 5 поверх, який був тоді недобудований, продати між 4-ма чи 5-ма людьми, щоб за виручені кошти відремонтувати дах, щоб гуртожиток привести до ладу, і місто змогло взяти його на свій баланс. Спочатку навіть намагалися відремонтувати покрівлю, але, за словами пані Альбіни, жителі не платили квартплату, тому коштів не вистачало.

«Зараз порахували, що ремонт цього даху буде коштувати 760 тисяч, які повинні розділити між цими людьми, які викупили площу. Я знаю трьох власників. Мені 73 роки, другій жінці – 75, третя – сама виховує двох дітей. І от жителі цього будинку хочуть, щоб ми відремонтували цей дах. Нема жодного паперу, де було б сказано, що саме ми маємо зробити цей ремонт. У мене є свідоцтво на купівлю, проект на будівництво. Голова ОСББ сказав нам, що «витисне» з нас ці гроші», – стверджує жінка.

Четвертим співвласником є Богдан Станіславський. Він має зовсім протилежну точку зору. Чоловік каже, що готовий замінити покрівлю за власний кошт над своєю частиною: «Я, як свідомий співвласник, готовий робити ремонт, але є ще три інші співвласники, які не дали на це згоду».

Поки що дійти згоди мешканці будинку та співвласники не можуть. Але ми й надалі стежитимемо за розвитком подій.

 

Ярина БАЛАБАНИК