ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Хлібороби Прикарпаття завершили основну жнивну кампанію

В області завершено збір ранніх зернових та зернобобових культур. Це озима та яра пшениця, озимий та ярий ячмінь, озиме жито, овес, горох та квасоля з площі 104,5 тис. га. Намолочено 461,9 тис. тонн зернових при середній урожайності 44,2 ц/га.

Крім того, завершено збирання озимого та ярого ріпаку з площі 23,5 тис. гектарів, намолочено 69,7 тис. тонн при середній урожайності 29,6 ц/га, повідомляє пресслужба ОДА.

Погодні умови, безперечно, вносили корективи в хід збиральних робіт. Стихія, майже щоденні липневі дощі затягнули час проведення жнив на два тижні, однак злагоджена робота та потужна матеріально-технічна база сільськогосподарських підприємств, фермерів дозволила провести збір ранніх зернових та ріпаку без суттєвих втрат.

На Прикарпатті є достатньо сучасних елеваторів, які забезпечують приймання, доробку, надають послуги сушіння та складського зберігання нового урожаю. Це – агрофірма «Вільхівці» – об’єм зберігання 122 тис. тонн та «Фортінвестагро» – зберігання 104 тис. тонн Городенківського району, «Укрлендфармінг» – зберігання 104 тис. тонн та «Захід Агро МХП» – зберігання 35 тис. тонн Рогатинського району, «Ґудвеллі Україна» Галицького району – зберігання 40 тис. тонн.

Також, великі об’єми зберігають та переробляють зерно на борошно наші два основні млини – це ЮМАС м. Коломия та Калуський комбінат хлібопродуктів.

Саме ці підприємства є основними покупцями зерна у сільгосппідприємств та постачальниками борошна на хлібопекарські підприємства нашої області.

У порівнянні з минулим роком, значно зросли ціни на зернові та ріпак. Високі ціни реалізації зерна покращать фінансовий стан сільгосппідприємств та допоможе краще підготуватись до збирання пізніх культур.

Окрім збору зернових, провідні аграрні підприємства області розпочали посів озимого ріпаку під урожай 2021 року, уже посіяно понад 7 тис. гектарів. Загальнообласна очікувана площа посіву озимого ріпаку на рівні минулого року, а це 24 тис. га. Також іде активна підготовка до збирання пізніх культур.

Додамо, що аграріям області потрібно зібрати до кінця листопада 23,5 тис. га соняшнику, 40,3 тис. га сої та 48,5 тис. га кукурудзи на зерно.

До теми: Жнива у розпалі, не виняток Городенківщина. ВІДЕО