ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Головний лікар ЦРЛ Петро Лесів: медична діагностика в Коломиї – на рівні столиці

Спеціально напередодні Дня медичного працівника ми поспілкувалися з головним лікарем ЦРЛ Петром Лесівим. Розмову поділили на два блоки: створення в Коломиї госпітального округу та рівень надання медичних послуг на сьогодні.

За словами головного лікаря, тема створення госпітального округу перебуває на стадії обговорення й вирішення. Ніхто по суті наразі не знає, якою буде обсяжність цього округу. Треба спершу до кінця провести адміністративну реформу. От створилися ОТГ. Їхні центри первинної медичної допомоги створилися відповідно до кількості населення. Скільки населення входитиме в майбутній Коломийський госпітальний округ – наразі не визначено.

"Наразі ми, – пояснює Петро Лесів, – працюємо над створенням госпітальної бази. На цій базі мають надаватися такі медпослуги, які не надаються за межами госпітального округу. База вже створена, нам конкретно з цим допоміг народний депутат Андрій Іванчук, маю на увазі апаратуру й обладнання".

"Повірте, – каже головний лікар, – такого рівня діагностики майже ніде в Україні нема, за винятком інституту Шалімова. І ми вже маємо перші результати роботи діагностики: за 2018 рік майже наполовину зменшилася кількість жінок, хворих на рак молочної залози. На 5 – 7 відсотків зменшилася смертність від інфаркту, відколи запрацював ангіограф. Раніше було як: хворих з інфарктом ми направляли в обласну клінічну лікарню для стентування; тепер цю процедуру робимо в нашій лікарні. Торік ми успішно провели 26 стентувань. А щорічно до нас потрапляє 140 – 150 пацієнтів з інфарктом, десь 350 пацієнтів з інсультом. Я ніскільки не перебільшу, коли відзначу великий прорив в охороні здоров’я коломиян за останні 3 – 4 роки в бік покращання якості надання медичної допомоги…".

АВТОР: Іван ДЖИНДЖУРА

До теми: "80% операцій проводимо ендоскопічно без надрізів", - Тарас Мокрій про роботу урологічного відділення ЦРЛ