ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Франківські науковці досліджуватимуть рівень ожиріння у вчителів та школярів області

Як виміряти показники стану здоров’я людини, зокрема, визначити надмірну вагу, показали науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, пише Суспільне Карпати.

Вимірювання провели в межах пресконференції, яку присвятили проміжним результатам реалізації грантового транскордонного проєкту "Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету (PrePOD)", який впроваджується в Україні та Румунії за гроші Європейського Союзу.

Спочатку студентам вимірюють тиск, а далі — талію. Як розповідає доцентка кафедри біохімії та біотехнології Олександра Абрат, талія повинна мати не більше 80 сантиметрів. Визначають жирову складку в трьох місцях спеціальним приладом. Потім студенти стають на "розумні ваги", які показують відсоток м’язів та жиру в організмі, а також, скільки калорій слід вживати протягом дня при помірному фізичному навантаженні.

"Нашими основними цільовими групами є школярі, вчителі, тому, як тільки розпочнеться навчальний рік, ми одразу будемо вже проводити ці всі вимірювання. У нас є основні населені пункти — села Пійло, Стецева, Тисменичани, місто Бурштин, а також — населення з Івано-Франківська. І ми анонсуємо те, що прилеглі території можуть теж брати участь у цьому скринінгу", — каже Олександра Абрат.

Наскільки небезпечне ожиріння у дітей, розповідає професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології ПНУ імені Стефаника Володимир Лущак: "Якщо дорослий набирає надлишкову вагу, у нього кількість клітин, які накопичують жир, не змінюється. У дітей до перехідного віку, до 14 років, кількість цих клітин збільшується. Якщо дитина вже набрала вагу, знизити її в дорослому віці дуже важко".

Правильне харчування і рухливий спосіб життя допоможуть уникнути ожиріння і решти хвороб, які його спричиняють, каже Володимир Лущак: "Щоб їжа була повноцінна за кількістю вітамінів, за мікроелементами і за тим, на що мало хто звертає увагу, – це за так званими мікроволокнами, які є в грубій їжі. Це — капуста, буряк, інші овочі та фрукти, листові культури".

На реалізацію цього проєкту в Україні витратять 145 тисяч євро. 10% цих грошей дає Прикарпатський університет. Решта – Європейський Союз. Майже все обладнання для скринінгу школярів університет уже закупив, зокрема, автомобіль, який їздитиме до шкіл. Його вартість — 18 тисяч євро.

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.