ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

ФОТО: Відомі українські родини приїхали на форум у Тишківці, що на Городенківщині

Сьогодні у знаменитому селі Тишківці на Городенківщині, де народився Роман Шухевич,  вперше стартував Форум української родини.

На початку дійство  поблагословив правлячий єпископ Коломийської єпархії  УГКЦ Василій Івасюк, зазначивши, що життя  родини Шухевичів є прикладом для сучасних родин, як потрібно будувати Україну.

Присутнім представили поважних гостей свята -  а це представники родин Шухевичів, Бандерів, Грушевських, Трильовських,   Івасюків, Стефаників, Романюків, Скориків, Цісиків, Бачинських, Гуриків, Сухомлинських, Книшуків, Окуневських  та інших.

З вітальним словом звернулася  в. о. голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка:

"Маю честь вас усіх вітати на землі, яка тісно пов’язана з національно-визвольною боротьбою. Саме у Тишківцях зібралися представники родин, які  доклалися до того, щоб Україна стала вільною і незалежною.  Завдяки таким родинам про Україну знають у світі. Символічно у родинній колисці Шухевичів  відбувається перший форум українських родин. Роман Шухевич, як ніхто інший, розумів, що за власну державу треба боротися і якщо потрібно - силою зброї".

Ініціатор проведення Форуму родин Анатолій Матвієнко зазначив:  "Люди, які сидять перед вами, - це люди, які піднімають український край. Івано-Франківський регіон – найкращий в Україні. Тут зібралися люди, які хочуть України, і це головне. Івано-Франківщина,  Львівщина – саме звідси  починається Україна".

На свято запросили і нашого краянина, ініціатора створення благодійного фонду "Покуття" Андрія Іванчука.

 "Оглянувши сьогодні клуб, амбулаторію у Тишківцях, виникає така думка, якщо є якась мрія – то це те, щоб кожне село мало такий вигляд, - зазначив Андрій Іванчук. - І коли кажуть, що десь там добре – у Польщі, Німеччині, Швейцарії – ніхто їм туди не приїхав і це добре не зробив. Вони самі своєю працею досягли  такого результату".

Опісля Іванчук подякував ініціатору форуму Анатолієві Матвієнку за запрошення: "Дякую пану Анатолію, з яким ми товаришуємо понад 20 років,  що він мене сьогодні запросив. Ви знаєте і чуєте з екранів телевізорів, що відміняють назви  вул. Бандери чи інших  – ніхто з присутніх у цьому залі з цим миритися не буде. Я відчуваю певну потребу, щоб не допустити реваншу, що мусять бути в парламенті депутати з Західної України, тому що у нас зовсім інша ментальність. Для нас закон про українську мову - це був певний рубіж, своя лінія фронту,  закон, коли ми просували вітання "Слава Україні!" - я бачив у залі, хто від того радів, а хто не дуже. Так само декомунізація - ми прийняли закон  і вже три роки  триває його  імплементація".

Іванчук наголосив:  "Ми завжди стояли на захисті цих інтересів і скільки нам стане сил, здоров’я, будемо це робити".

Прикладом він назвав  відкритий сьогодні музей-резиденцію родини Шухевичів, де  діти зможуть вчитися і пам’ятати,  якими були українці.  

Насамкінець Андрій Іванчук висловив побажання, щоб таких сіл, як Тишківці, ставало з кожним роком все більше і більше, наголошуючи, що для цього потрібна важка праця.

Далі слово мала представниця родини Шухевичів Марія Шухевич, яка подякувала організаторам за запрошення.

Сільський голова Тишківців Іван Пронич зауважив, що такий форум проводять у  Тишківцях вперше і додав, що приємно бачити багато відомих родин, побажав усім плідного дня, а також поїхати з Тишківців з гарними враженнями.

Опісля до присутніх звернувся Юрій Шухевич: "Найгірше, що ми втрачаємо здобутки наших предків. Зараз такий високий шанс реваншу проросійських сил і це наслідок того, як ми виховували свою молодь. Ми кажемо, що ми патріоти, але те, що зараз відбувається, доводить, що ми виховували  кого завгодно, але не українців".

Далі у рамках форуму відбулася наукова конференція.

А завершиться дійство концертом відомих родинних колективів і молодіжною забавою.