ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Флоренція - легендарне італійське місто, колиска епохи Відродження

Флоренція - легендарне італійське місто із тисячолітньою історією. Тут батьківщина Мікеланджело, Галілея, Данте, Леонардо да Вінчі та Амеріго Веспуччі. За кількістю архітектурних памʼяток та витворів мистецтва Флоренцію називають "містом-музеєм", весь її історичний центр включено у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Найкращий час для відвідування

Найкращий час для відвідування Флоренції березень-травень і вересень-жовтень. У липні та серпні тут висока вологість і зазвичай дуже жарко. А в листопаді — досить дощитиме. Взимку у Флоренції зазвичай стоїть досить тепла погода з позитивними температурами. Сніг і морози бувають рідко.

Їжа та напої

З їжі рекомендуємо віддати перевагу стравам традиційної флорентійської та італійської кухні. Тут дуже багато різноманітних місць від затишних вуличних тратторій до розкішних ресторанів.

Флоренція — одне з найдорожчих міст Італії. Тому їжа в ресторанчиках (особливо в центрі міста) коштує досить дорого. На двох за обід легко можна залишити 100 євро. Щоб заощадити можна перекушувати флорентійської вуличною їжею або замовити піцу в недорогих піцеріях трохи далі від туристичних стежок. Також слід зазначити, що флорентійська піца готується на тонкому тісті. Якщо ви любите піцу на товстому тесті потрібно замовляти неаполітано.

З традиційних страв рекомендуємо спробувати:

  • Gelato – морозиво
  • Peposo – м’ясо з перцем.
  • Crostini Neri – закуска, грінки з курячим паштетом
  • Baccalà alla fiorentina – тріска з помідором, цибулею і розмарином.
  • Fagiuoli (Fagioli) all’uccelletto – квасоля з куркою
  • Crespelle alla Fiorentina – млинці, фаршировані рикотою і шпинатом під вершковим соусом. Старовинне флорентійське блюдо.
  • Schiacciata Fiorentina – тістечко із заварним кремом.
  • Trippa & Lampredotto – рубане м’ясо, яке подається як друга страва, так і використовується у вуличній їжі.
  • Bistecca alla Fiorentina – стейк з кісточкою, приготований на грилі
  • Передній in zimino – каракатиця з овочами.
  • Zuccotto – десерт.
  • Piselli “alla fiorentina” – горох з петрушкою, беконом, часником

З алкогольних напоїв рекомендуємо спробувати тосканські вина.

Що ж цікавого подивитись у Флоренції?

Санта Марія дель Фьорі - кафедральний собор довжиною 153 та шириною 90 метрів, який будувався протягом 600 років є другим по величині храмом в Італії - тут водночас може поміститись 30 ООО людей. Окрім того всередині є музей, зал де зберігаються залишки старою церкви та оглядовий майданчик.

Галерея Уффіці - один із найкращих музеїв образотворчого мистецтва у Європі, найбільш відвідуваний музей в Італії. Основу експозиції склали картини сімʼї Медічі, колекція яких з часом поповнювалась. Тут знаходяться твори Ботічеллі, Леонардо да Вінчі, Рафаеля.

Палац Пітті - в минулому головна резиденція правлячої сім"і, сьогодні ж один із найбільших музейних комплексів, який складається із музеїв Карет, Срібла, Фарфору та галерей Сучасного мистецтва і Костюмів. Поруч знаходиться садово-парковий комплекс Боболі.

Палац Веккьо - ратуша Флоренції в романському стилі. Особливість - масивний фасад та асиметрична башта, яка колись використовувалась як вязниця. Стіни палацу прикрашають фрески відомих майстрів.

Пʼяцца Сіньорії - головна площа міста, в центрі якої знаходиться Палац Веккьо, оточений з усіх сторін роботами відомих скульпторів. Поруч збудовано фонтан "Нептуп" та статуя Давида, оригінал якої вже 300 років зберігається в Галереї  Академії.

Площа Санта Крочі - в центрі знаходиться Базиліка Санта Крочі, відома своїми фресками. В крипті церкви захоронені Галілей, Макіавеллі та Мікеланджело.


Площа Республіки
- улюблене місце виступів вуличних музикантів та циркачів. Площа оточена кавʼярнями, сувенірними магазинами, готелями тому тут завжди гамірно і багато туристів.

Площа Мікеланджело - знаходиться на вершині пагорба, звідки відкриваються гарні краєвиди на старе місто. Тут можна побачити бронзові копії скульптур відомого скульптора.