ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Фестиваль "Битва вертепів – 2020" визначив переможців. ФОТО

В Університеті Короля Данила відбувся фестиваль фольклорних дійств «Битва вертепів – 2020». На конкурс прибуло понад 250 учнів 9-11 класів шкіл міста та області, а також із Львівщини.

У номінації «Маланка» 1-місце отримав Пуківський ліцей. 2-місце – Богородчанська ЗОШ I-III ступенів №2.

У номінації «Вертеп» переможцями стали:

3-місце – Гаврилівський ліцей, Тисменичанська ЗОШ I-III ступенів, Ліснослобідська гімназія.

2-місце – Стрий – ДНЗ ВПУ-34; Микуличинська ЗОШ – вокально-інструментальний колектив «Надія» та різдвяний вертеп «Добра новина» (Коломия).

1-місце – хор Deo Gloria церкви Непорочного Заняття Діви Марії села Пнів.

Поза конкурсом учасники фестивалю продемонстрували два ексклюзивні виступи. Перед глядачами виступили «Дзвіночки» ДМШ №1  М.Лисенка та колектив Саджавського ліцею.

Власне, учні Саджавського ліцею Коломийської міської ради продемонстрували унікальну традицію, збережену століттями в їхньому населеному пункті. У цьому селі щороку в ніч із 7 на 8 січня хлопці до незаміжніх дівчат водять коляду, яку називають «Драниця».

Організаторами фестивалю є Університет Короля Данила, Ресторан «Прованс» та Ресторан «Cruce de Gustos».

«Наш колектив – це церковний хор. Ми склали програму вертепу вже давно, тому підготуватися до «Битви Вертепів» було не складно. Я вважаю, що підтримка українських традицій – це необхідність. Коляда дарує різдвяний настрій та дає поштовх для прославляння Бога. Окрім цього, такі традиції дуже підіймають патріотичний дух. Якби їх не було – було б менш весело», – каже учасник колективу Deo Gloria с. Пнів Надвірнянського району Євген Савчук.

Учениця 10-го класу Пуківського ліцею Соломія Дарміць розповідає: «Минулого року наш колектив також брав участь в «Битві вертепів». Але тоді ми приїжджали в Університет Короля Данила з вертепом. Нам сподобався рівень організації і тепер ми приїхали з Маланкою. Готувалися справді інтенсивно. Було дві репетиції в тиждень впродовж декількох місяців. Ми брали участь не тільки в минулорічній «Битві вертепів», а й виграли конкурс «Школа має талант». «Битва вертепів» підтримує український колорит і стародавні традиції. Без цього ми не є українцями. І саме цьому потрібно вчити дітей. Я отримала грант на навчання і тепер точно пробуватиму вступити до УКД. Я думала про це і раніше, а грант лише підтвердив мої думки».

 

Нагадаємо, 2 лютого  о 14:00 годині в міському палаці культури "Народний дім" відбудеться XV різдвяний фестиваль "Ой радуйся, земле!".