ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Енергетики Прикарпаття закликають обрізати дерева під лініями електропередач

Щороку через обриви на лініях, спричинені падінням дерев та гілок, гинуть та травмуються люди й тварини, а інколи мешканці цілих населених пунктів тривалий час залишаються без електропостачання.

У 2019 році зафіксовано 2 смертельні випадки ураження струмом, напряму пов’язані з непроведеною чисткою трас ліній електропередач, інформує Прикарпаттяобленерго.

27 червня у с. Креховичі Рожнятівського району від ураження струмом обірваного буревієм проводу помер 31-річний чоловік. А наступного тижня, 6 липня, у присілку Грабовець села Ільці Верховинського району з тих же причин померла 50-річна жінка. 

У селі Вишків Долинського району повалене сильним вітром дерево стало причиною аварійного знеструмлення, і його мешканці кілька днів провели без світла, інформує пресслужба обленерго.

У 2019 році енергетики прочистили 1,7 тисяч кілометрів трас ліній електропередач і ще 0,5 тисяч кілометрів планують прочистити до кінця року. Але відповідно до законодавства працівники обленерго можуть обрізати гілля лише поблизу електроліній напругою 10 кіловольт, а також біля електроліній напругою 0,4 кіловольт біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі забезпечити чистку – інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів. А от траси, що проходять через приватні території, повинні чистити господарі цих ділянок, які часто нехтують своїм обов’язком через різного роду відмовки – врожай, естетику, комфорт.

Щоб недочікуватись біди, енергетики радять не садити дерева під лініями електропередач і обрізати гілля тих дерев, які уже ростуть. Ознаки того, що дерева під ЛЕПами пора обрізати, є очевидними. Якщо гілки наблизилися до лінії 0,4 кВ ближче, ніж на 1 метр, якщо нові дерева доросли до проводів, якщо гілля нависає над проводами чи якщо дерева аварійні і при негоді можуть впасти на проводи, то їх треба обрізати.

Проте робити це можна не будь-коли. Сезон чистки трас триває з 15 жовтня до 15 квітня. В цей період власник ділянки в першу чергу має з’ясувати у філіях АТ «Прикарпаттяобленерго» за місцем проживання, коли за планом вимикатимуть його лінію. Таку інформацію можна також знайти на сайтах органів місцевого самоврядування або у районних газетах. Обравши зручний час, слід взяти дозвіл у філії обленерго і лише після того обрізати дерева.