ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Експерти проаналізували виконання бюджетів прикарпатських ОТГ

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International підготували аналітичні показники, які характеризують виконання бюджетів 806 ОТГ за січень-вересень 2019 року у розрізі кожної з 24 областей.

Експерти порівняли фінансові показники ОТГ кожної області. Показники в межах кожної області систематизували за чотирма групами:

  • доходи на душу населення (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців відповідної ОТГ);
  • рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до суми доходів загального фонду ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);
  • питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (відсоткова частка видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування у сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);
  • питома вага заробітної плати у видатках загального фонду (відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду бюджету без урахування трансфертів, перерахованих з бюджету ОТГ до інших бюджетів).

Ці фінансові показники відображають найбільш суттєві напрямки фінансово-бюджетної діяльності громад на 1 жовтня 2019 року.

Тож, за підсумками січня-вересня цього року, середній показник доходів загального фонду (без трансфертів) на одного мешканця по 30-ти ОТГ нашої області склав 1 646,8 грн. Найбільше доходів у розрахунку на 1-го мешканця отримано в Ямницькій ОТГ – 8 832,6 грн, найменше у Космацькій ОТГ – 578 грн. Коломийська ОТГ - на 3 місці, тут на 1-го мешканця отримано 3374,7 грн.

Серед ОТГ області 28 громад отримують з державного бюджету базову дотацію, 1 перераховує реверсну дотацію. Найвищий рівень дотаційності у Космацькій громаді, у якої обсяг базової дотації у загальній сумі доходів становить 60,4%.

У середньому по всіх ОТГ області питома вага видатків утримання апарату управління у доходах загального фонду (без урахування трансфертів) становить 46,7%. Найбільший показник у Витвицької ОТГ – 84,4%, найменший показник Ямницької ОТГ – 11,8%. У Коломийській - 16, 8 %.

Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду в середньому по всіх ОТГ області становить 79,6%. Найвищий показник видатків у Космацькій ОТГ – 93,8%, найнижчий в Угринівській ОТГ – 41,9%.