ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Екскурсія Коломийським бетонним заводом

Важко повірити, але чимало коломиян не знають, що в місті вже 40 років функціонує бетонний завод. Він забезпечує сировиною та готовою продукцією всю Івано-Франківську область, Буковель і навіть деякі населені пункти на Закарпатті. «ДК» вирушило на екскурсію, щоб познайомити мешканців з Коломийським бетонним заводом.

Підприємство працює з 1979 року. Назву «Коломийський бетон» він отримав у 2007 році. Загальна площа виробництва – 4 га. Тут виготовляють плити, перемички, фундаментні блоки тощо, а також товарний бетон. Співпрацюють з фізичними особами та різними приватними фірмами.

– Найчастіше замовляють чистий бетон, бо він підходить і для фундаменту, й для залиття. Окрім того, часто купують плити для перекриття, – розповідає логіст Оксана Свищук.

На заводі працює приблизно 50 – 60 робітників. Колектив – молодий, тому й не дивно, що майже кожен, з ким спілкувалися наші кореспонденти, серед найбільших переваг роботи згадував взаєморозуміння та підтримку колег.

– Рабства нема, – посміхається начальник виробництва Микола Лило. – Ми намагаємося, щоб люди мали якомога менше фізичного навантаження. Для цього підключаємо спеціальне обладнання. Я на заводі вже 2,5 року, роботою задоволений.

Серед наймасштабніших проектів заводу – будівництво очисних споруд Коломийського водоканалу, будівельного гіпермаркету «Епіцентр», заводу «Leoni», співпраця з ЖК «Писанковий», а також коломийськими забудовниками. Робота над кожним з цих проектів тривала рік і більше:

– Ми виготовляли сходові марші, фундаментні блоки, плити перекриття та часом і по 200-400 кубів бетону на день, коли була велика заливка, – згадує Іванна Гап’юк, економіст заводу.

В середньому на день виготовляють 150 – 200 кубів бетону, на місяць виходить 2 – 4 тисячі кубів. 7 кубів виготовляється близько 15 хвилин.

– На сьогодні збірний залізобетон і бетон, а також вироби з них використовуються всюди. Вони необхідні для будівництва житлових будинків, комерційних приміщень, заводів, виробництв тощо. Ми скрізь постійно з ним стикаємося, – каже директор заводу Олег Свищук. – Окрім того, в Україні з’являється тенденція до будівництва бетонних доріг. Вони вважаються найнадійнішою альтернативою асфальту. Однак у Коломиї таких доріг ще немає.

Важливо, що Коломийський бетонний завод одним з перших в Україні почав виробництво бетону на новому виді цементу. А ще на дахах розміщені сонячні батареї.

– Виробництво маленьке, компактне, але на Коломийщині ми займаємо провідну позицію, – ділиться директор.

Читайте також: На Коломийщині працює єдине в Україні підприємство, яке виготовляє солод. ФОТО

 

Часто замовників цікавить, чому така ціна на бетон. На заводі пояснюють, що у вартість одного кубу бетону враховують ціну цементу, щебеню, піску, води, світла та заробітну плату працівників.

– Граніт, пісок, цемент закуповуємо належної якості, згідно з нормами ДСТУ. За це несуть відповідальність наші лаборанти. Саме вони завжди все перевіряють. Ми не співпрацюємо з фірмами, які, наприклад, привозять неякісний щебінь, – переконує Іванна Гап’юк. – Відповідно, директор і працівники постійно шукають кращі кар’єри, надійніші фірми, що зможуть за меншу ціну забезпечити завод якісною сировиною.

Завод – це, в першу чергу, робочі місця. Заробітна плата в чоловіків, які працюють на Коломийському бетонному заводі, висока, як для Коломиї. Часто навіть після роботи за кордоном працівники повертаються сюди:

– Те, що в Коломиї є такий завод – дуже добре. В Коломийському районі подібних нема, – впевнена Оксана Свищук. – Ми прагнемо модернізувати обладнання, щоб збільшити обсяг роботи, а відповідно – й кількість робочих місць. Ми дозволяємо людям отримувати гідну заробітну плату, не виїжджаючи за кордон. А замовникам не треба далеко їхати за продукцією.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА