ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

«Двоє». Убити Мінотавра і переступити поріг АРТ-студії Наталі та Романа Захарчуків

Експресія нагої плоті, її намагання вивільнитися з гамівної сорочки пуританських уставів і правил, кинути виклик звичаєвому конформізму… Безліч табуйованих думок викликає експозиція великогабаритних світлин заслуженого художника України, знаного скульптора Романа Захарчука.

     Як фотохудожник митець, за його непублічними зізнаннями, намацує шляхи прориву своїх ідей у громадську площину (хоч займається фотографією не один рік і брав участь у престижних фотовиставках).   

    Цілком можливо, що така ось відверта його стилістика у фотороботах перевтілиться у камінь, і закостенілий міський ландшафт оживе здоровим вибухом плоті – у скульптурі. А фотознімки залишаться лабораторними вправами, хоч і абсолютно довершеними та самодостатніми, як мистецький жанр.

    Як це не дивно, але оголені тіла на світлинах Захарчука жодної дотичності не мають до глянцевої попсової еротики. Чому? Пояснення майже очевидне: гола плоть на знімках занадто драматично зображена, аби тупо збуджувати хіть. Тут більше підходить порівняння з оголеною душею. (Стриптиз душі?).

     Тема єдина: чоловік і жінка у дражливих комбінаціях почуттів, обпікаюча істина їхніх стосунків, і вічні перешкоди – то соціуму, то самоцензури, яка часто стає на горло власному чесному голосу… (Знакова світлина з цілим талмудом смислів: атлетичної будови муж замахується кинджалом на атлетичної будови Мінотавра – один у позі Каїна, другий у позі Авеля, - очевидно, Мінотавр прикидається Авелем. На третьому плані – жона, яка з жахом спостерігає за замахом на вбивство).

    17 лютого на День народження світлої пам’яті Наталі, дружини й соратниці, Роман запросив своє найближче коломийське оточення до Наталиної майстерні, де, власне, експонується фотовиставка під назвою «Двоє».

    За словами митця, в експозиції демонструється не нагота, а внутрішні переживання людини. Всі фотороботи виконані у співавторстві з Наталею. У цій майстерні витає її бентежна душа, тому приміщення за правом носитиме назву «АРТ-студія Наталі та Романа Захарчуків».

 

Андрій МАЛАЩУК. На знімку – фрагменти експозиції «Двоє».