ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Допомога ФОПам з "червоних" зон: як подати заяву і отримати 8 тисяч гривень від держави

Українським підприємцям, які через локдаун не мають змоги заробляти, вдруге нададуть матеріальну допомогу. ФОПИ та наймані працівники, які постраждали від посилених карантинних заходів у регіонах "червоної" зони, зможуть отримати 8 тисяч гривень компенсації від держави. Подати заяву на отримання фіндопомоги можна буде від 12 квітня. Крім цього можливі додаткові виплати з місцевих бюджетів, якщо орган місцевого самоврядування ухвалить відповідне рішення.

ТСН.ua розповідає, хто має право на отримання компенсації і як подати заяву на її отримання. 

Хто може розраховувати на компенсацію
Виплати можуть отримати фізичні особи-підприємці (ФОП) та наймані працівники, які починаючи від 1 лютого 2021 року були змушені припинити свою діяльність через карантинні обмеження у "червоних" зонах. Зазначимо, йдеться лише про ті регіони, де діють додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи "червоної" зони.

Якщо останні пів року підприємці працювали і офіційно сплачували податки, вони можуть отримати з Державного бюджету України одноразову матеріальну виплату у розмірі 8 тисяч гривень. Окрім допомоги від держави цього разу урядовці сподіваються, що місцева влада в регіонах "червоної" зони додасть до суми державної допомоги гроші з місцевого бюджету. Це орган місцевого індивідуально вирішуватиме самостійно шляхом ухвалення відповідного рішення.

З повним списком КВЕДів, які дозволяють претендувати на держдопомогу можна ознайомитися за посиланням. Загалом йдеться про роботу закладів громадського харчування, розважальних та спортивних клубів, торговельних точок і культурних центрів.

"Це безпосередньо наймані працівники, які сплачували ЄСВ. Головне, щоб зарплата за квартал не перевищувала 30 тисяч грн за місяць. Якщо співробітник на розсуд адміністрації був відправлений у відпустку за свій рахунок, він може претендувати на виплату", — пояснює нардепка від "Слуги народу" Олеся Забуранна. 

Як отримати виплати
Застрахована особа має право звернутися із заявою про виплату протягом 30 днів від дня запровадження на території додаткових заходів "червоної" карантинної зони, пов’язаних із поширенням COVID-19. 

Матеріальну виплату можна буде отримати, зареєструвавшись і подавши заяву через мобільний застосунок або Єдиний портал державних послуг "Дія". Зробити це можна буде вже від наступного тижня, 12 квітня. 

Для того, аби отримати виплати через портал "Дія", потрібно подати заяву, заповнивши дані у відповідному пункті:

  • прізвище, ім'я, по батькові та дата народження;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта
  • адреса реєстрації місця проживання заявника;
  • номер банківського рахунка заявника для виплати допомоги;
  • підтвердження відповідності застрахованої особи вимогам цього закону;
  • надання згоди заявником на обробку персональних даних відповідно до закону. 

Для заповнення заяви через застосунок "Дія" необхідно обрати розділ "Послуги", натиснути на "Одноразову допомогу". Система перевірить ваші дані в Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду. Далі потрібно ввести номер свого гривневого рахунку у форматі IBAN.

Після подання заяви залишиться лише очікувати сповіщення про опрацювання заяви, а згодом — повідомлення про нарахування виплат. Компенсації будуть виплачуватися автоматично.

Як саме оформити заяву і який вигляд має її шаблон — можна ознайомитися за цим посиланням.

Допомога застрахованим особам надається:

за рахунок коштів Державного бюджету України — у розмірі вісім тисяч гривень;
за рахунок коштів місцевого бюджету — у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.

На виплати (8 тисяч гривень) від держави у 2021 році спрямовується 2,9 млрд гривень. Допомогу зможе отримати 362,5 тисяч осіб, але які застраховані.