ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

До Коломиї на освячення дзвіниці від БФ "Покуття" приїде Блаженніший Святослав: деталі

Повністю заповнений зал нижньої церкви Катедрального собору Переображення Христового УГКЦ, багато представників духовенства із цілої єпархії, миряни. Мета зустрічі - приїзд 3 серпня Патріарха УГКЦ Святослава Шевчука на освячення дзвіниці біля храму священномученика Йосафата, яку в березні місяці почав споруджувати БФ "Покуття”, ініціатором створення якого є коломиянин Андрій Іванчук.

Говорили також про цінність збереження архітектурних споруд, таких як найдавніша церква Коломиї - храм Благовіщення Пречистої Діви Марії.

Все почалось із молитви, потім слово взяв правлячий архієрей Коломийської єпархії УГКЦ Кир Василій Івасюк.

‘‘Приїзд Патріарха, глави нашої церкви, нашого духовного батька на освячення дзвіниці - це неординарна подія, вона неабияк важлива для нас і для цілої Коломиї, і ми маємо зустріти його гідно, для цього сьогодні власне і створюємо  оргкомітет”, – розповів єпископ.

 “Також нашою пам'яткою, нашою історією є Благовіщенська церква, яку будували діди-прадіди, її потрібно зберегти”.

Владика навів порівняння із  Катедральним собором: “Його будували два визначні владики - Павло Василик та Микола Сімкайло, і вони залишили великий слід в історії. Хоч їх вже немає, проте  собор стоїть, і він є одним із кращих на західній Україні”.

Потім слово надали Андрію Іванчуку, який розповів передісторію, як в спілкуванні з отцем Володимиром Касіяном, парохом храму святого священномученика Йосафата, дізнався про дзвіницю, яку зруйнувала радянська влада в 1946 році. Тоді і виникла ідея на цьому ж місці збудувати нову - з карильйоном на 51 дзвін.

“Та, скажу вам чесно, те, що я дарую дзвіницю для міста - це не так велико, як те, що приїде патріарх Блаженніший Святослав Шевчук, Глава  УКГЦ, саме так на особистій зустрічі  я й сказав Блаженнішому.  Ми прагнемо, щоб патріарх запам'ятав цей приїзд до Коломиї. Ми зробимо все від нас можливе. Буде відгороджена окрема зона під 30, 40 тисяч людей. Також декілька слів скажу про пам'ятку ЮНЕСКО, Благовіщенську церкву, яка наразі, на жаль,  не внесена в каталог Світової спадщини через неналежну експлуатацію колишніх власників і ті зміни, які були зроблені, що не відповідали автентичності. Та найважливіше це те, що храм потребував термінового порятунку, не лише реставрації. І Бог всіх нас там зібрав, щоб ми зберегли храм. І я дякую, що є такі майстри, як кооператив “Зодчий”, мої земляки, які зберегли всі стародавні технології, і повністю відновлюють храм, який простоїть ще не одне століття”, – розповів Андрій Іванчук.

“Я сьогодні офіційно привселюдно хочу сказати вам, пане Андрію, дякую, за всі ті речі, які ви робите, за ті діла милосердя,  за допомогу хворим, сиротам, порятунок храмів і за те, що ще зробите в майбутньому", - каже о. Володимир Касіян, настоятель храму св. Йосафата.

Опісля слово взяв парох храму Благовіщення Пречистої Діви Марії о. Андрій Танасійчук:

“Коли ми почали реставрувати церкву, то побачили, що вона надто сильно зруйнована, прогнила ґонта, не було дренажних систем, церква була похилена. Всі переживали, щоб церкву вдалось зберегти. Тоді пан Андрій сказав: "Я беру її під свою відповідальність, бо хочу, щоб цей храм став орієнтиром для людей, прихожан і всіх жителів Коломийщини".

Отець-мітрат Петро Чиборак, парох церкви Архистратига Михаїла, розповів також про дитячий майданчик, який встановив фонд "Покуття", щоб дітки могли гратись на території храму:

“Відчувається це щире бажання  Андрія Володимировича посприяти, допомогти, яке йде від душі, і я впевнений, що він допомагатиме й надалі, та в разі якоїсь біди можна звертатись до нього і він не залишиться байдужим".

Також на зустрічі почали формувати оргкомітет по приїзду Блаженнішого Святослава, Глави УКГЦ. До складу комітету  входять священники Коломийської єпархії УГКЦ, представники влади, представники благодійного фонду “Покуття” та начальник поліції.

Саме освячення дзвіниці біля церкви св. Йосафата відбудеться 3 серпня об 11:00.