ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

До 5 років ув’язнення засуджено уродженця Франківщини, який допоміг окупантам приховати сліди масового вбивства українців у Маріуполі

Завдяки СБУ отримав вирок виконавець робіт з демонтажу Маріупольського драмтеатру, який допоміг російській владі приховати сліди масового вбивства українців.
На підставі зібраних СБУ доказів засуджено генерального директора двох російських фірм-підрядників, які виконали роботи з демонтажу Донецького драматичного театру в Маріуполі.
16 березня 2022 року російські військові вчинили воєнний злочин, завдавши авіаудару по будівлі драмтеатру, де переховувалися багато українських громадян.
Аби приховати докази злочину – масового вбивства жителів міста – російська влада під виглядом «відновлення» терміново приступила до руйнування рештків споруди, під якими загинули мирні мешканці.
СБУ встановила, що залученими до робіт фірмами-підрядниками керував громадянин України, уродженець Івано-Франківської області. З 2014 року він перебуває в рф, де володіє будівельним бізнесом.
У грудні 2022 року підконтрольні українському колаборанту компанії демонтували центральну та фронтальну стіни, фасад споруди драмтеатру, які містили на собі сліди бомбардування.
Очолювані ним компанії з російського Санкт-Петербурга також працювали на місці філармонії та інших зруйнованих і пошкоджених збройними формуваннями російської федерації будівель у Жовтневому районі Маріуполя.
За співпрацю з владою держави-агресора колаборанта нагороджено відзнакою «за восстановлєніє Маріуполя».
На початку 2023 року слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру в колабораційній діяльності. За ініціативи СБУ було арештовано його майно в Україні вартістю понад 1,7 млн грн.
Завдяки зібраним СБУ доказам, суд визнав гендиректора російських фірм винним за ч. 4 ст. 111-1 КК України – провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.
Колаборанта засуджено до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 15 років та з конфіскацією майна.
Розслідування проводила СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.