ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Держпродспоживслужба нагадує про умови зберігання харчових продуктів під час вимкнень електроенергії

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії, що в свою чергу, впливає на температурні режими зберігання харчових продуктів на потужностях їх виробництва та обігу.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу операторів ринку харчових продуктів на необхідність забезпечення безперебійних режимів зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів.

Звертаємось до операторів ринку харчових продуктів!

Максимально забезпечте належні умови при виробництві та обігу харчових продуктів, зокрема щодо дотримання температурного режиму під
час зберігання продуктів.

Щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька:
 заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо).
 Для малих магазинчиків/ кіосків для короткочасного вирішення проблеми зі світлом скористатися холодовими елементами та/або контейнерами із водою, які завчасно були піддані заморожуванню. 
 За можливості перевезіть швидкопсувні харчові продукти у склади – холодильники або в ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.
Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) у Вас має бути розроблений план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії, проведено навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання
харчових продуктів, визначених виробником.

Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електроенергією:
- Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері забезпечено термометри зберігання харчових продуктів . Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +4°С. Запасіться термометрами, які у разі відключення електроенергії, коли не працюють термометри холодильного обладнання покажуть температуру в холодильнику та морозильній
камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти.
- Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.
- Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.
- Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
- Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру  в холодильнику або продуктів.
Будьте відповідальними!