ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Депутати з Прикарпаття просять владу допомогти виплатити зарплати бюджетникам

Івано-Франківська обласна рада звернулася до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та Міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької стосовно забезпечення коштами на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів області.

Відповідне звернення було прийнято сьогодні на засіданні сесії облради, передає Фіртка.

У зверненні просять збільшити розмір освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим на 254,3 млн. гривень.

"Дана проблема для нас актуальна протягом останніх кількох років, і особливо загострюється наприкінці року", - відмітила очільниця Департаменту фінансів ІФ ОДА Ірина Мацькевич.

Крім того, рекомендуватимуть головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення вжити всіх необхідних заходів щодо оптимізації видатків місцевих бюджетів, спрямування нерозподілених вільних залишків коштів загального фонду, які склалися станом на 01.01.2019 року, та коштів від перевиконання місцевих бюджетів за відповідні звітні періоди, в першу чергу на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, не допустивши виникнення простроченої кредиторської заборгованості.

У зверненні вказують, що в Івано-Франківській області у 2019 році налічується 50 місцевих бюджетів, які мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, з них до складу 22 місцевих бюджетів входять населені пункти, яким надано статус гірських та високогірних.

Географічні особливості зазначених територій вимагають утримання відповідної мережі об’єктів соціально-культурної сфери, що створює додаткове фінансове навантаження на відповідні місцеві бюджети, але не забезпечує необхідним фінансовим ресурсом на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

В цілому по області у 2019 році розрахунковий обсяг незабезпеченості бюджетними призначеннями на оплату праці працівників бюджетних установ, з урахуванням проведених протягом року заходів з оптимізації видатків, орієнтовно складе 325,0 млн гривень, в тому числі тих, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції – 157,8 млн гривень, освітньої субвенції – 96,5 млн гривень.

Станом на 04.09.2019 року критичною є ситуація із протермінуванням виплати заробітної плати в закладах охорони здоров’я області, зокрема: м. Івано-Франківська – 20835,6 тис грн; м. Бурштина – 1072,3 тис грн; Богородчанського району – 1586,3 тис грн; Коломийського району – 2116,8 тис грн; Косівського району – 3525,4 тис грн; Рогатинського району – 1093,2 тис грн; Тлумацького району – 1466,1 тис грн; Яблунівської ОТГ – 293,9 тис грн.

З метою тимчасового врегулювання ситуації з початку року на вказану мету додатково спрямовано за рахунок власних фінансових ресурсів місцевих бюджетів різних рівнів близько 150,0 млн гривень.

Проте, станом на 01.09.2019 року обсяг кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ складав 176,2 млн гривень, в тому числі термін виплати якої минув – 55,5 млн гривень.

"У разі невирішення питання забезпечення коштами у жовтні-грудні 2019 року існує реальна можливість колапсу у функціонуванні закладів охорони здоров’я області, що може призвести до соціального вибуху як серед населення так і серед працівників медичних закладів", - йдеться у зверненні.

За словами Манолія Піцуряка про цю проблему говорили чи не на кожній сесії, проте "віз і далі там".

"Заборгованість є більшою. Ми назвали протерміновану, через що блокуються рахунки бюджетних установ та накладаються штрафні санкції", - каже голова профільної комісії.

Відтак попросив колег підтримати звернення.