ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Департамент соцполітики має право додатково перевіряти інформацію для державних виплат

Третього грудня 2019 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» № 324-IX, який набув чинності 21.12.2019 року.

Цей Закон визначає правові та організаційні засади здійснення верифікації та моніторингу державних виплат в Україні, повідомляється на сайті міської ради.

Метою цього Закону є підвищення адресності державних виплат, сприяння розбудові системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів.

Верифікація - комплекс заходів щодо збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних; Моніторинг - систематична діяльність з проведення аналізу інформації, отриманої під час верифікації, та аналізу результатів верифікації.

Відповідно до статті 7 цього Закону департамент соціальної політики Коломийської міської ради має такі повноваження:

1) проводити додаткові перевірки інформації, наданої заявником під час звернення за державними виплатами;

2) надсилати запити для отримання інформації, що впливає на право отримання державних виплат;

За результатами верифікації департамент соціальної політики міської ради приймає рішення щодо:

1) призначення (перерахунку) державної виплати;

2) припинення нарахування та/або здійснення державної виплати;

3) поновлення нарахування та/або здійснення державної виплати;

4) усунення невідповідностей даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

У разі виявлення недостовірної інформації, наданої заявником, на підставі якої було призначено, нараховано та/або здійснено державні виплати, департамент соціальної політики міської ради надсилає таким особам вимогу щодо повернення неправомірно або надміру отриманої державної виплати.

У разі незгоди з прийнятим рішенням, заявник може оскаржити його у встановленому законом порядку. Спори в разі відмови одержувача державної виплати добровільно повернути неправомірно отримані кошти вирішуються у судовому порядку.