ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Делегація з Коломиї взяла участь у ХХХІ Міжнародному фестивалі "Карпатська красліца – 2023" у Словаччині. ФОТО

Делегація Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського на чолі з генеральним директором мистецької установи Ярославою Ткачук та міським головою Коломиї Богданом Станіславським взяла участь у ХХХІ Міжнародному фестивалі «Карпатська красліца – 2023», що традиційно відбувається у Вігорлятському музеї (м. Гуменне, Словаччина).
У межах фестивалю було урочисто відкрито виставку писанок країн Єврокарпатського регіону – Словаччини, Чехії, Польщі, Угорщини та України.
Коломийський Музей писанкового розпису, що є філією Національного музею, представив колекцію відтворених писанок, традиційних для різних етнографічних регіонів України, а також сучасні писанки Параски Плиторак з с. Космача, Оксани Поварчук з с. Чорного Потоку та Дарії Іванюк з с. Тростянця, написані на основі традицій, притаманних для кожного зі згаданих мистецьких осередків.
Окремо в експозиції було представлено твори, на створення яких вплинуло повномасштабне вторгненням рф в Україну. Символічно, що в одній вітрині поєднали унікальну, виплавлену військовими з решток ракети, декоративну писанку як символ життя і незламності, віри в Перемогу та авторські писанки заслуженої майстрині народної творчості України вимушеної переселенки Тетяни Коновал з Луганщини, що відтворюють події, спричинені російською агресією. А поряд з ними – унікальні композиції відомого коломийського писанкаря Олега Кіращука, що зі зброєю в руках боронить Україну.
Доповнили виставку традиційні й сучасні паски, спеціально спечені для мистецького заходу Анною Жураківською з Космача та пекарями коломийського ресторану «Вілла Фамілія».
Безпосередньо на виставці всі охочі мали можливість навчитися писати писанки під керівництвом наукової співробітниці музею Ірини Блонської, а також нашої колеги Вікторії Симкович із Закарпатського музею народної архітектури та побуту (м. Ужгород).
Охочих оглянути виставку не бракувало, як і слів вдячності за можливість бачити й насолоджуватись розмаїттям барв і композицій традиційної та сучасної української писанки. Зокрема, директор Вігорлятського музею Василь Федіч у вітальному слові проникливо й щиро висловив підтримку всьому українському народу та відзначив подячною грамотою Ярославу Ткачук за багатолітню дружню співпрацю музейних установ та зміцнення культурних зв`язків двох дружніх народів.
Цього ж дня було також підписано угоду, що стане продовженням майбутніх міжмузейних культурно-мистецьких проєктів.
У рамках насиченої програми перебування на гостинній словацькій землі відбулись і зустрічі міського голови Богдана Станіславського зі своїми колегами Мілошем Мерічком та Владиславом Вишневським – очільниками Гуменного й Меджилабірців, під час яких було окреслено перспективи майбутньої співпраці між містами.
Чудовим завершенням подорожі стали відвідини в Меджилабірцях Музею сучасного мистецтва, названого на честь всесвітньо відомого американського митця українського походження Енді Воргола, та знайомство з його оригінальними творами.
Оксана Ясінська