ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

''Чим якісніша медична послуга, тим менше пацієнт лежить у лікарні…''

Десятого жовтня Коломийська районна рада затвердила на посаду генерального директора Комунального некомерційного підприємства ''Коломийська ЦРЛ'' Андрія Кошкіна.

Нагадаємо, 13 вересня Андрій Кошкін виграв конкурс на цю посаду, обійшовши своїх конкурентів Володимира Федоришина, Олега Токарчука та Ігоря Дебенка.

-  Андрію Євгеновичу, скажіть кілька слів про впровадження медичної реформи в нашому регіоні. Що, власне, піддається кардинальним змінам в ЦРЛ?

-  Кардинально змінюється структура функціонування медичних закладів. ЦРЛ отримує автономію. На чому це позначається? Найперше, на фінансуванні. Дотепер кошти медичної субвенції потрапляли від МОЗу до місцевих бюджетів, які, в свою чергу, делегували їх нам. Відтепер ми отримуватимемо фінансування від Національної служби здоров’я без посередників на свої рахунки. Отримувати кошти за новою моделлю зможуть лише комунальні некомерційні підприємства. Отже, розпоряджатимемося   коштами, які надійшли, на свій розсуд. Самі визначатимемо розмір заробітної плати для медперсоналу й різні господарські витрати, самі встановлюватимемо штатний розпис і таке інше.

-  Очевидно, передбачається скорочення витрат задля економії коштів?

-  Звичайно. Але скорочення витрат не торкатиметься персоналу, плануємо переглянути й оптимізувати суто господарські витрати.

-  За яким принципом Національна служба здоров’я буде вас фінансувати?

-  За кожного пролікованого пацієнта. Зрозуміло, що ми будемо зацікавлені в кількості пацієнтів, а не в кількості ліжок, як було дотепер. Лиш не подумайте, що це негативно позначиться на комфорті перебування хворого в стаціонарі. Навпаки.  Практично воно виглядає наступним чином: чим якісніше надана медична послуга, тим менше часу пацієнт лежить у лікарні, крім, звичайно, складних випадків.

-  Чи ставить Національна служба здоров’я якісь вимоги для підписання з нею договору?

-  Так, їх є кілька. Одна з необхідних умов – ком­п’ю­теризація всіх лікарсь­ких місць. Наразі у нас комп’ю­теризовано 40 відсотків від необхідного. Мусимо терміново доукомплектовуватися, сподіваємося на допомогу від влади.

-  Послуги послугами, це дуже важливо, але давайте говорити відверто: люди бояться потрапити на лікарняне ліжко, бо за все треба платити. Особливо бояться операцій. Бо тоді влітаєш у кругленьку суму. Чи задекларована нова модель медобслуговування щось змінить?

-  Треба розуміти, що до лікарні можна потрапити тільки за направленням  сімейного лікаря первинки, або вузького спеціаліста, або ж при невідкладних станах пацієнта привозить ''швидка''. Тоді переважна більшість медичних послуг буде безоплатною, в тому числі операції, витрати на які нам компенсує згадана вже НСЗ. Хочу додати, що в нашому лікувально-діагностичному центрі є все необхідне діагностичне обладнання.

-  Це втішає. Хотілося б насамкінець дізнатися, на якому етапі створення госпітального округу, про який багато говорено районною владою?

-  Передбачено створення такого округу у межах трьох районів – Коломийського, Городенківського, Снятинського. Однак його створенню має передувати завершення територіально-адміністративної реформи.

Спілкувався
Андрій МАЛАЩУК