ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Чим опалюють у школах Коломиї, району й ОТГ

Опалювальний сезон в Україні – завжди суперечливий. Як правило, українці очікують у цей період підвищення ціни на газ і затримок подачі тепла. Тому дедалі частіше приватні будинки, а віднедавна – і державні установи, шукають економніші та надійніші способи опалення.

Журналісти «ДК» з’ясували, якими видами опалення користуються школи міста, району й ОТГ.

У Коломиї газом опалюють ліцеї №№3, 8 і гімназії  №№7 і 10. На альтернативні методи, зокрема дрова чи палети, перейшли котельні ліцеїв №1, 2, 4, 5, 6, 9, а також ліцей імені Михайла Грушевського. Щодо Коломийської ОТГ, на газі залишилися навчальні заклади в Іванівцях, Саджавці та Товмачику. Альтернативні способи використовують у Воскресінцях і Шепарівцях.

«Коли ціна на газ була досить високою, ми почали переходити на альтернативні види палива, - згадує очільник Управління освіти Любомир Бордун. - Якість отеплення була однаковою, але при цьому вдавалось економити кошти з міського бюджету на енергоносії».

Котельні на альтернативному виді палива – великі й обслуговують не один заклад. Наприклад, 9 ліцей опалює котельня, що обслуговує ще й централізовану бухгалтерію, дитячу музичну школу №1 і педагогічний коледж.

«Альтернативні котельні колись належали «Теплокомуненерго». Зараз їх орендують приватні компанії, - додає Любомир Бордун. - Якщо школа маленька, економічно невигідно переходити на альтернативні види палива. Їм достатньо газу».

Варто відзначити, що Управління освіти щодня слідкує за рейтингом енергоефективності будівель.

Опалювальний сезон у школах району офіційно розпочався одразу після осінніх канікул – 11 листопада. За способом опалення навчальні заклади Коломийщини поділилися порівну: 13 досі користуються котельнями з газовим опаленням, 13 перейшли на тверде паливо. Наприклад, Ценявська гімназія повністю перейшла на тверде паливо, школа в Черемхові має і газовий корпус, і корпус на дровах, а Молодилівська школа використовує пічне опалення на дровах.

Щодо об’єднаних територіальних громад – очільники визнають, що опалювати дровами вигідніше, ніж газом, тому готуються переводити навчальні заклади на тверде паливо.

Зокрема, в Коршівській ОТГ одна школа опалює приміщення дровами, ще одна – електричними приладами та дві - газом. Очільник ОТГ Ярослав Савчук каже, що наступного року опалюватимуть навчальні заклади вже своїми силами – дровами замість газу:

«За літо ми придбали мобільну котельню на дровах. Зараз в середньому витрачаємо щомісяця по 2,5 - 3 тисячі кубометрів газу на один навчальний заклад. Економія за умови опалення дровами складатиме близько 600 тисяч гривень за опалювальний сезон, зокрема саме таку суму економить Коршівський ліцей. Вартість опалення твердим паливом цього навчального закладу складає 800 – 900 тисяч гривень на рік».

Пан Ярослав зауважує, що електрикою було вигідно прогрівати приміщення, коли діяв нічний тариф. А зараз вартість практично не відрізняється від опалення газом.

У Нижньовербізькій ОТГ поки що всі три школи обігрівають газом. Однак найближчим часом планують переходити на тверде паливо. Можливо це станеться вже з першого січня, а може – з наступного сезону.

Матеївецька ОТГ опалює газом лише дві школи. Ще дві використовують електроенергію та чотири – тверде паливо. В найкоротший термін планують усі навчальні заклади перевести на дрова, перш за все ті, що досі користуються газом. Однак, поки що це неможливо: в Дебеславцях завершують будувати новий корпус, а в Залучі для школи та пожежної частини буде створена єдина котельня. Попри це, керівництво ОТГ не відкидає й використання альтернативних методів опалення, наприклад за допомогою сонячних батарей.

У П’ядицькій ОТГ газом опалюють дві школи, а дровами – три.

Підсумовуючи, можемо з упевненістю сказати, що опалювати приміщення твердим паливом на нинішній день – найбільш вигідний варіант. Принаймні, так вважають директори навчальних закладів міста та району, а також очільники ОТГ.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА