ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Чи виправдав себе "теплий кредит" і як його оформити: досвід ОСББ на Леонтовича, 4. ФОТО

Минулого року ОСББ на Леонтовича, 4 у рамках державної програми «Теплий кредит» замінили вікна в під’їздах. Цьогоріч їм вдалося замінити ще й невеличкі віконця в коморах на кожному поверсі, що колись виконували функцію сушарок. Голова ОСББ Оксана Сусак розповіла «ДК», чи стало тепліше в під’їздах, чи вигідний кредит та як підготуватися до оформлення «теплого кредиту».

В районі Леонтовича - завжди вітряно. Особливо це стосується осені та весни. Тому більшість мешканців будинку відразу позитивно зреагували на ініціативу.

«Вікна в нашому будинку були болючою темою. В нашому районі - сильні вітри й дуже холодно, - каже пані Оксана. – Після заміни вікон стало набагато тепліше.  В під’їзді вікна – дуже великі, тому через брак коштів заміну віконець у добудованих сушках довелося відкласти на цей рік. Зараз у під’їздах повітря зовсім інакше».

Втілити задум вдалося за допомогою програми «теплого кредиту». Голова ОСББ каже, що вийшло дуже вигідно: понад 50% суми повернула держава, ще 30%  - місто. З урахуванням компенсацій, вікна в під’їздах обійшлися мешканцям у близько 20 тисяч гривень. Якщо розділити їх на кількість квартир, вийде менше, ніж по 200 гривень. Таким чином, мешканці нічого не доплачували: заміна відбулася за рахунок щомісячних внесків.

 «В першу чергу має бути бажання щось змінювати. Якщо є мета, ви її досягнете», - переконує пані Оксана.

Мешканці будинку підтверджують: одразу відчули суттєве потепління після заміни вікон.

«Відколи створили ОСББ, зроблено колосальну роботу, навіть підвали розчистили - каже мешканка будинку Леся Палійчук. - На заміну вікон погодилася охоче. Це ж для нас усе, тож навіть не обговорювалося».

Жінка й надалі планує підтримувати ініціативи ОСББ:

«Все в наших руках, а також в руках нашої влади. Якщо нам запропонують ще якісь можливості, ми лише «за». Може й на сходових вдасться ремонт зробити».

Серед найближчих планів – утеплити будинок, але зараз це – надто велика сума.

«Потрібно близько 3 мільйонів гривень. Навіть за умови, що нам частину суми відшкодують держава та місто, це – дуже багато, - каже Оксана Сисак. – Окрім того, хотіли б замінити електрику».

Багато хто спочатку насторожено сприймав ОСББ. У людей залишився стереотип ЖЕКу, котрий був зобов’язаний виконувати певні функції.

«ОСББ – не те саме, - переконує пані Оксана. - Не має значення, користуєтеся ви ліфтом, світлом у коридорі чи сміттєвим баком - все одно за утримання будинку потрібно платити, бо це – наша спільна власність».

Проте, як і в кожному багатоквартирному будинку, на Леонтовича, 4 є боржники. Хтось вперто не хоче платити, а хтось не може з певних причин.

«У нас - 5 квартир-боржників, - каже голова ОСББ. - Дві з них - не приватизовані та знаходяться на балансі міської ради. Міська влада наразі нам їх не передала. З ратуші відписали, що платити внески зобов’язані все ж ті, хто прописані в квартирі. Поки що ведемо таку переписку в юридичному полі. Якщо не дійдемо спільної згоди, передамо справу до суду. Це – дуже болюче питання. Хочеться все мирно вирішити, але часом так не виходить».

А ще пані Оксана мріє про державну програму, яка допомогла б замінити старі ліфти в під’їздах. Адже більшість із тих, які встановлені в будинках українців, давно становлять небезпеку.

«Я хотіла б звернутися до будинків, які ще не створили ОСББ або вагаються. Рішуче йдіть до змін, бо це – господарство, яке ви контролюєте», - підсумувала Оксана Сисак.

Щоб оформити «теплий кредит» потрібно:

  1. Зібрати мешканців і оголосити про своє бажання щось змінити: вікна, електрику, труби в підвальному приміщенні тощо.
  2. Якщо більшість квартир підтримає, потрібно скласти протокол.
  3. Із протоколом можна звертатися до банку за «теплим кредитом».
  4. Якщо банк дасть згоду, шукайте підрядчика.
  5. Після укладення договору з підрядчиком, занесіть до банку його рахунок і туди надійдуть кошти.

Не бійтеся навчатися чомусь новому та максимально використовувати всі доступні можливості.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА