ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Чи готова Коломия до "закону про автокрісла"

Як вже повідомляло "Дзеркало", 20 листопада вступив у дію так званий «закон про автокрісла». Точніше, сам закон існував і раніше, просто тепер за його недотримання порушника штрафуватимуть спочатку на 510 гривень, а при повторному порушенні – на 850 гривень.

Редакція «ДК» дізнавалася, чи готове місто до цих нововведень.

Ситуація на Прикарпатті

В Івано-Франківській області шість водіїв були оштрафовані за скоєння порушення правил перевезення дітей. Про це, у відповідь на інформаційний запит «ДК», повідомив начальник Управління превентивної діяльності Олександр Вовченко.

У Коломиї водіїв поки що не карають штрафами. За особистою вказівкою начальника Коломийської поліції Остапа Білейчука, до Нового року в місті проводитиметься профілактична робота.

«Ми працюємо над свідомістю людей. Хтось розуміє необхідність введення нових штрафів, хтось – ні, - розповідає Остап Білейчук. - Держава, перш за все, робить це для безпеки дітей. За кордоном неповнолітня особа може пересуватися в авто виключно в автокріслі. Так під час ДТП вона додатково захищена».

Кожен інспектор має рулетку та може виміряти зріст дитини. Окрім того, вони мають доступ до демографічної бази даних із сімейним станом і датою народження дітей громадян України. Саме так працівники поліції зможуть перевіряти вік дітей.

Трохи теорії

Відповідно до Правила перевезення дітей в автомобілі, забороняється перевозити осіб, віком до 12 років і зростом нижче 145 сантиметрів, у транспортних засобах без використання спеціальних засобів.

Слово «автокрісло» жодного разу не зустрічається й у Кодексі про адміністративні порушення. Проте, у випадку з дітьми до 3 - 6 років вибір таких засобів справді невеликий. Для немовлят – автокрісла, що монтуються проти руху транспорту, для трішки старших – звичайні. Після шести років можна використовувати бустери – спеціальні підвищення без спинок, які дозволяють пристебнути дитину звичайним паском безпеки. Якщо дитина достатньо висока, можна використовувати спеціальні стяжки для ременів.

А як щодо таксистів?

У випадку відсутності дитячого автокрісла чи іншого спеціального засобу в таксі, штраф сплачуватиме водій. Виняток - за умови, що власником авто є фірма. Словом, за комплектацію машини відповідає її власник.

Офіційно зареєстровані автоперевізники служби «Таксі» на Івано-Франківщині до адміністративної відповідальності ще не притягалися. Однак, журналістам «ДК» вдалося дізнатися, що в більшості коломийських служб – «Престиж», «Писанка», «Мінівен» - ще немає жодного авто, обладнаного дитячими автокріслами.

У «Форсажі» близько 30% машин обладнані автокріслами для дітей. За словами директора, їх водії купували для своїх дітей, а тепер використовують на роботі.

Однак, у батьків і водіїв досі є запитання, на які вони не можуть знайти відповідь. Наприклад, як бути, якщо в авто їхатиме троє дітей. А з 2021 року очікуємо «безпечніших» автобусів, адже до того часу їх мають обладнати пасами безпеки. Принаймні, сидячі місця…

Нагадаємо, коломияни поставилися до нововведення позитивно: згідно з опитуванням на нашому сайті, майже 65% підтримують введення штрафів за перевезення дітей без автокрісел.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

Фото ілюстративне