ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Будова на Петлюри, 40: законно, та чи безпечно?

Нещодавно на земельній ділянці за адресою Петлюри, 40 розпочалося будівництво. Про це журналістам «Дзеркала медіа» повідомили мешканці 42 будинку. Здавалося б, нічого особливого, однак зведення нового будинку може стати причиною руйнації сусіднього.

Чим небезпечне нове будівництво

Кілька активних мешканців будинку на Петлюри, 42 зібралися на нараду.  Запросили журналістів, поліцію та представника забудовника.

Активісти стверджують, що на сусідній ділянці планують звести п’ятиповерховий житловий будинок, хоча за цільовим призначенням її рекомендують використати під освіту.

Раніше в цьому невеличкому приміщені було екскурсбюро. Заклад належав художній школі та спочатку підпорядковувався відділу культури, а потім перейшов до відділу освіти.

Зараз там почали зрізати дерева, попри те, що необхідних дозволів ще не отримали. Більше того, зрізають і фруктові дерева, що ростуть на сусідній ділянці – бо заважали.

Активні роботи розпочалися в день оголошення карантину.

За день до того їх майже нечутно було, а у вівторок, 17 березня, почали рубати дерева, стверджують мешканці.

Початок робіт cтворив небезпеку й для перехожих, адже пішоходам доводиться обходити техніку через проїжджу частину.

Багатоповерхівка на Петлюри, 42 в експлуатації вже 35 років. Вздовж стіни, де з’єднані під’їзди, вже давно утворилася  тріщина. Її спробували ліквідувати, однак під’їзд все одно стоїть криво. Якщо розпочнеться будівництво поруч, грунт сяде. Мешканці Петлюри, 42 бояться, що будинок завалиться повністю. Окрім того, споруда поруч може утворити сприятливі умови для пліснявки, що з часом перекинеться й на новий будинок.

Що робитимуть далі?

«Ми зібралися зі співмешканцями, бо вважаємо, що поруч із нашим будинком розпочинається незаконна багатоповерхова забудова. Ми викликали поліцію, вони прийняли заяву й запевнили, що вирішуватимуть це питання. Надалі писатимемо заяву до мера міста, у відділ архітектури й до депутатів, щоб ті допомогли нам. Якщо тут буде зведений будь-який заклад освіти чи щось для дітей – ми не проти. Але п’ятиповерхова будівля заступить наш будинок і до людей уже не потраплятиме сонце в квартири, буде сирість», - пояснює Ярослав, мешканець Петлюри, 42.

«Ми - старші люди, живемо на нижніх поверхах. Не дай Боже хвороба – зляжем, а в хаті – пивниця. В нас і так світла нема, хіба крізь дерева тощо. Аж після 17:00 – 17:30 десь блимне сонце. Я, як виходжу надвір із квартири, мружуся…», - скаржиться пані Марія.

Новий власник ділянки - фізична особа Петращук Любомир Васильович – із ОСББ конфліктувати не хоче. Та скільки б не запитували, так і не почули від нього, що саме планують зводити за адресою Петлюри, 40.

«Тут здійснюватиметься будівництво в межах чинного законодавства. Ніяких дозволів, окрім технічних умов, ще не отримали. Зараз підключаються мережі: каналізація та водопостачання. Дозвіл на розкопку дороги одержали. Коли вже буде якась документація, наприклад дозвіл Державної будівельної інспекції, ми запросимо представників ОСББ», - каже представник власника Віктор.

Підставою для одержання дозволу є проєкт, який пройшов державну експертизу. Однак, будівництво на Петлюри, 40 зараз перебуває на етапі ескізних пропозицій.

Читайте також: Чи виправдав себе "теплий кредит" і як його оформити: досвід ОСББ на Леонтовича, 4. ФОТО

А голова ОСББ Анна пригадує негативний досвід комунікації із забудовником із протилежної сторони будинку.

«Не хотілося б ще й з цього боку мати таке ж», - коментує жінка.

Наразі обидві сторони діють у правових рамках.

«Ми розвиваємо інфраструктуру міста. Щодо благоустрою - зі своєї сторони готові сприяти. Ми не зазіхаємо на чужу територію. Мешканці будинку хвилюються, що можуть бути порушені будівельні норми та їм від цього буде якась шкода, але запевняю, що цього не станеться: всі роботи проводитимуться згідно з чинним законодавством», - запевняє пан Віктор.

З того часу жодних робіт не проводили. Редакція "Дзеркала медіа" й надалі слідкувати за будівництвом. 

Юлія МАРЦІНОВСЬКА