ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Блаженного Миколая Чарнецького проголосили покровителем Коломийської єпархії

День 27 жовтня став знаменним для вірян Коломийської єпархії УГКЦ, зокрема й самих коломиян.

Як повідомляє пресслужба єпархії, у часі недільного богослужіння, що відбулося у Катедральному соборі Преображення Христового, численне духовенство спільно з парафіянами в особливіший спосіб молилися до блаженного священномученика Миколая Чарнецького. Саме цю духовну постать було проголошено покровителем єпархії.

Звертаючись зі словом проповіді, Преосвященний владика Василій Івасюк закликав пристуніх дотримуватися Божих чеснот і не приносити жертви дияволу своїми гріхами.

"Темні сили пекла, котрі ненавидять Господа, тремтять перед Ним. Людина ж не боїться гніву Божого, про котрий пророки і Церква попереджують світ. Ми вважаємо себе віруючими, а живемо так, неначе Бога зовсім немає... У храмі Дух Святий освітлює душі людей, ангели тремтять під час Літургії, а ми, в той час, зайняті грішними спогадами і думками, далеко знаходимося від Бога. І тоді наше серце перетворюється у хлів поміж свинями, тобто ми стаємо подібними до блудного сина. Ми настільки переповнені гордістю, що вважаємо інших людей нижчими за себе, а себе вибраними. Читаємо Святе Письмо і твори Святих Отців для того, щоб виглядати мудрими перед віруючими людьми. І навпаки, коли зустрічаємося зі світськими людьми, то боїмося признати себе християнами. Перед світськими людьми соромимося перехреститись, хоча знаємо, що хрест врятував людство..." - сказав проповідник.

Після Літургії було зачитано Декрет, за яким блаженного Миколая Чарнецького проголосили покровителем Коломийської єпархії.

Великий мученик за віру Христову народився у  Семаківцях Городенківського району.

27 червня 2013 року в рідному селі Миколая Чарнецького владикою Василем Івасюком було здійснено освячення храму на його честь і започатковано паломництва.

Тому, беручи до уваги велику набожність до свого земляка, на основі отриманої згоди від Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава, його опіці й покровительству довірили вірних Коломийської єпархії.

Опісля відбувся обхід з іконою Миколая Чарнецького, якою владика Василій поблагословив місто на чотири сторони світу.

У храмі кожен зміг прикластися до ікони, в якій вміщено чудотворні мощі блаженного.