ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Більше ніж сто метрів мистецтва. У Коломиї відбулась чергова "Арт-візія". ФОТО

Фестиваль вуличних мистецтв "Арт-візія" - традиційне щорічне дійство, яке об’єднує довкола себе сотні талантів – музикантів, танцюристів, ходулістів, німів, художників, поетів, театралів та багатьох інших - всі вони створюють незабутнє свято мистецтва і додають Коломиї нових барв, а мешканцям і гостям писанкової - незабутніх емоцій.

 

А почалося все з карнавальної ходи до Музею писанкового розпису, як у кращих традиціях світових фестивалів. Цьогорічний фестиваль - вже 7-й за рахунком. Кілька років поспіль його незмінним організатором виступає Коломийська міська рада. Про особливості, підготовку, виділені кошти з міського бюджету і програму фестивалю ми поспілкувалися з начальницею відділу економіки, інвестиційної політики та енергозбереження міської ради Вікторією Образцовою.

"Цього року ми намагались залучити ще більше учасників, музикантів, живих скульптур, митців малювання боді-артом, також до нас приєднався коломийський художник Олег Лобурак зі своїм проектом "Дев’ять котів". Малюнки, до слова, йому надсилали діти з усього світу. Також увечері була циркова вистава – це гості зі Львова, а от кульмінацією  стала пісочна анімація і дискотека просто неба в студентському сквері".

Також, зі слів пані Вікторії, дізнались про кількість учасників, їх було приблизно пів сотні. А от організаторів, волонтерів, які допомагали в реалізації -  25. Підготовка до фестивалю тривала 2 місяці. Звісно, всіх цікавить, скільки коштів витрачено з бюджету міста, то це 80 тис. гривень. Проте багато гостей  залишить чималий вклад, відвідуючи коломийські заклади, які, в свою чергу, повернуться податками в міську казну.

Про програму фестивалю

Програма була поділена на чотири локації:  площа Відродження, площа Чорновола, вул. Валова та площа перед Музеєм писанки. Починалась від початку проспекту Чорновола до самого його кінця, охоплюючи частину Валової, яка перетворились в окрему поетично-музичну лаундж зону. Ще кілька років тому слоганом фестивалю було "100 метрів мистецтва". Проте з кожним роком ця умовна чи не зовсім відстань все збільшувалась. За якихось 5 хвилин, проходячись «стометрівкою», ви могли стати свідком, а подекуди й учасником якоїсь із сцен чи перфомансу.

 

Тут і танцювальні майстер-класи, запальна латина, брейк-данс, хіп-хоп, різноманітні номери, батли, і це лише маленька частина того, що можна було побачити на танцювальних локаціях.

 

Трохи далі вглиб вулиці вас зустрічає оркестр 1-шої чи 2-ї музичних шкіл, або хтось із вуличних музикантів, за якихось 50 метрів, поруч із італійською кав’ярнею "Амічі" посеред з ще донедавна жвавої вулиці Валовою, а тепер перекритої від руху на час фестивалю, розкинулась невеличка музична сцена, звідки линуть кавер-мелодії гуртів, як коломийських, так і запрошених. Серед них були і коломияни Ксенія Пискор і Андрій Томенчук, які, власне, поділились враженням від фесту.

 

Ксенія: "Арт- візія" – це круто, як для музикантів, митців, так і для глядачів. А ще це чудова локація і можливість для тих, хто лише починає свій творчий шлях грати «на людях». Гарний старт для молоді і для тих, хто вже давно живе музикою".

Андрій: "Тут дуже хороша  атмосфера, величезна кількість всіляких різноманітних костюмів, мені це подобається, кожного дня б проводили таке. Щодо програми, яку підготували ми, це кавер-хіти в нашому акустичному виконанні".

Трохи далі нас посмішкою зустрічають живі скульптури, дорослі та діти юрбляться поруч, роблять фото на згадку, навколо багато радості і щастя.

"Ми тут вдруге, дуже подобається, надзвичайно привітні люди, усміхнені, всі відчувають цей святковий настрій і я дуже задоволений, що це відбувається в Коломиї, адже це давнє місто, яке має чим показати гонор, люди відпочивають, отримують масу задоволення", - Кирильчук Андрій, представник МІМ Театр "IF..." з Івано-Франківська.

І вже стало традиційним розмалювати старі будівлі, тепер новий малюнок з’явився на боці поштової будівлі, мурал із зображенням  дівчинки, яка читає Кобзар, виконав його коломийський художник Андрій Бойчук, який вже вдруге бере участь у фестивалі.

Біля Музею писанки теж неспокійно, тут танцюють, натовп купає учасників в нестримних оваціях, зовсім поруч розкинувся своєрідний  ярмарок, на якому можна було купити все, починаючи від робіт хенд-мейд майстрів закінчуючи солодкою ватою для дітей. Власне про останніх, то й для них цього дня було чим зайнятись, адже програма була розрахована на всі категорії людей. Тут були і дитячі лялькові вистави, і майстер-класи з малювання, арт-простір тощо.

"Мені дуже подобається, що такі заходи відбуваються в нашому місті, адже Коломия - це культурна столиця не тільки Франківщини чи Західної України. Я живу в центрі міста, відчиняю вікно і одразу чую, коли щось відбувається, виходжу і роблюсь ще щасливішою", - Марія Акуленко.

От і завершилась чергова "Арт-візія", та спогади про неї і щирі емоції на довго закарбуються у пам’яті очевидців.

АВТОР: Віталій Бирчак