ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Безпечне літо для дітей: що варто знати про борщівник

Більшість   молодих   сімей  з настанням  літніх  канікул  відправляють  своїх  дітей  на  відпочинок   до  дідусів та бабусь в  сільську місцевість. А в умовах карантину  ця тенденція може  бути  більш масовою, ніж минулими роками.  
 
Звичайно кожна  сім’я хвилюється за безпечні умови перебування  дітей. В першу чергу це місцеві водойми - річки, озера, штучні водойми; дороги та території для прогулянок та ігор. Зазвичай, батьки  проводять  так звані виховні бесіди  стосовно існуючих  небезпек. Але є ряд моментів, на які потрібно  звернути увагу в першу чергу і батькам, і суб’єктам господарювання, і  місцевій владі, яка відповідальна   за безпечні умови перебування  людей на території населених пунктів, повідомляє Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ.
 
Однією з важливих проблем  протягом останніх років  стала  рослина, яка інтенсивно поширюється територією Прикарпаття. Особливо це стосується   берегів водойм, пустирів, узбіччя доріг, необроблюваних ділянок  полів, схилів гір, долин річок. Ця рослина -   борщівник   Сосновського.
 
Небезпечною є здатність  останнього викликати так звані   «хімічні» опіки  шкіри або слизових, які виникають від попадання соку   або звичайного  дотику. Різко підсилює силу та глибину  опіків  ультрафіолетовий спектр світла, спекотна пора року,  а також пізнє звертання за медичною допомогою.  
 
Про цю проблему  вже знають в багатьох населених пунктах, але вирішують  її далеко не у всіх. 
 
Звичайно,  якщо існує  велика територія   поширення  ця проблема  потребуватиме більше  фінансових та людських ресурсів. Але  її можна і потрібно вирішувати при першій появі появі, коли  ще можна локалізувати та вирішити  малими  зусиллями.
 
При знищенні борщівника необхідно мати водонепроникний одяг і респіратор або протигаз. Хороший ефект у боротьбі з борщівником дає весняне знищення проростків, випалювання, обробка гербіцидами  мінімум  двічі (бажано до періоду цвітіння)