ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

9 років "світить" мешканцям Тернопільщини за переправлення чоловіків за кордон по "Шляху"

 Саме таке покарання у вигляді позбавлення волі, та ще й з конфіскацією майна, загрожує мешканцям Тернополя і Тернопільської області, які у складі «організованої злочинної групи» організували заробіток на незаконному переправленні співвітчизників за кордон. Протиправну схему викрили оперативники Держприкордонслужби спільно зі співробітниками Міграційної поліції і слідчими ГУ НП Тернопільської області.
 Зловмисники переправляли чоловіків призовного віку через кордон під виглядом водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення. Для цього вносили дані своїх «клієнтів» до інформаційної системи «ШЛЯХ». Таким чином чоловіки призовного віку отримували можливість обійти заборону на виїзд з України, за що платили від кількох сотень до 3 000 доларів США. Сума незаконного заробітку зловмисників, за попередніми оцінками, становить понад 5 мільйонів гривень.
 Ділків було затримано у листопаді минулого року під час супроводу дев’ятьох своїх «клієнтів» до Польщі через пункти пропуску «Рава-Руська» та «Угринів». Затримання здійснила міжвідомча група у складі оперативників Західного регіонального управління Держприкордонслужби та співробітників Міграційної поліції ГУ НП у Тернопільській області, за силової підтримки прикордонного і поліцейського спецпідрозділів.
 Наразі за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинені організованою групою або з корисливих мотивів», двом із зловмисників обрано запобіжний захід «тримання під вартою» (з правом внесення застави), ще одна особа, за рішенням суду, перебуває під домашнім арештом (у нічний час). Четвертому співучаснику повідомлено про підозру 31 січня і вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.
В ході розслідування трьом підозрюваним, які мали доступ та право самостійно вносити інформацію про водіїв до автоматизованої системи «Шлях», окрім організації незаконного перетину через державний кордон України, додатково інкримінували ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї). Санкція вказаної статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років