ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"80% операцій проводимо ендоскопічно без надрізів", - Тарас Мокрій про роботу урологічного відділення ЦРЛ

Урологічні проблеми мають свою специфіку – про них говорять пошепки і тільки близьким знайомим. Причина всім ясна: ця медична галузь займається лікуванням сечостатевої системи.

В урологічному відділенні Коломийської ЦРЛ працюють три лікарі, в їхньому числі кандидат медичних наук Тарас Мокрій. Ми поспілкувалися саме з ним не тому, що два інших лікарі гірші, а тому що пан Тарас за пару днів відзначатиме своє 60-ліття.

– Докторе, скажіть спершу декілька слів про ваше відділення, кого і чим тут лікують.

– Лікуємо різну патологію сечостатевої системи. Коло пацієнтів широке. Крім Коломийщини, у нас лікуються пацієнти зі Снятинщини, Косівщини, Городенківщини, Надвірної, Ланчина. А ось кількість ліжкомісць зменшилася. Коли я був завідувачем відділення, у нас було 40 ліжок, тепер 25. Справа в тому, що з переходом на проведення ендоскопічних операцій час перебування пацієнтів у лікарні скоротився. Взагалі, більшість урологічних захворювань лікується на рівні поліклініки, тобто амбулаторно. Зараз з’явилося багато ліків і нема потреби довго лежати на лікарняному ліжку. Ми тут лікуємо складні випадки, проводимо операції.

– Чи маєте відповідне обладнання?

– З обладнанням і апаратурою, завдячуючи спонсорам, проблем нема. 80 відсотків операцій проводимо ендоскопічно без надрізів, крім дроблення каменів у нирці. Раніше камені в сечовому міхурі ми дробили ультразвуком, тепер – лазером. За допомогою нової апаратури проводимо ендоскопічну корекцію при грижі сечоводу.

– Чимало чоловіків мають проблему з запаленням простати. Як у вас лікується ця хвороба, чи не виникає загроза раку?

– Переважно запалення простати проводиться на амбулаторному рівні, крім складних випадків. Існує великий перелік ліків. Крім медикаментозного лікування рекомендую відправитися на курорт в Куяльник, що на Одещині. Знаю про позитивні результати. Після такого лікування чоловік 2, 3, 4 роки має з цим спокій – йде ремісія хвороби. Щодо раку простати, то на ранніх стадіях він успішно лікується. У нашій лікарні серед 1.200 – 1.300 хворих на сечовивідну систему приблизно у 120 осіб виявляють рак, це протягом року. Одним з факторів ризику урологічних хвороб є запалення простати, малорухливий спосіб життя, перенесення хвороби, що передається статевим шляхом, та інші. Найвразливіший вік – 40 – 60 років.

– Кажуть, що треба пити багато води, аби нирки були здоровими і не мати проблем з сечовивідною системою?

– Правильно кажуть. Рідини слід пити багато, тоді не відбувається відкладення солей в організмі. Але хочу застерегти любителів пити сиру воду: вона містить солі важких металів. Найкраще ж пити узвар, компоти, мінеральну воду.

– Хто частіше звертається до уролога – чоловіки чи жінки?

– Чоловіки частіше. Найбільше пацієнтів улітку, бо внаслідок випаровування через шкіру менше сечі потрапляє в сечовий міхур.

АВТОР: Андрій МАЛАЩУК