ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

5 років тому на Сході загинув коломиянин Роман Фурик

Сьогодні, 9 січня, о 13.00 на міському кладовищі  на вул. Довбуша відбудеться панахида до п'ятої річниці загибелі у Станиці Луганській бійця батальйону ім. Генерала Кульчицького, полковника міліції Романа Фурика.

Про це повідомляється на сторінці Українського об'єднання УБД та волонтерів АТО в Івано-Франківській області.

Роман Степанович Фурик (20 лютого 1963, Коломия  — 9 січня 2015, смт Станиця Луганська) — правоохоронець, підполковник міліції у відставці, боєць БПСМОП «Миротворець» та батальйону НГУ імені Кульчицького, учасник російсько-української війни, позивний «Сенсей».

Брав активну участь у подіях Революції Гідності, під час протистоянь на барикадах київського Майдану дістав поранення в обличчя від вибуху світло-шумової гранати, — під лівим оком залишився шрам. По тому долучився до Коломийської самооборони, керував «народною міліцією». З початком російської збройної агресії проти України і бойових дій на Донбасі пішов на фронт добровольцем.

 

9 січня 2015 близько 12:30, під час виконання бойового завдання з патрулювання території в районі пішохідного переходу через річку Сіверський Донець на околиці селища Станиця Луганська, по вулиці 5-та Лінія, підрозділ батальйону НГУ потрапив у засідку, влаштовану незаконним збройним формуванням.

Під час двогодинного бойового зіткнення атаку вдалося відбити, — на допомогу прийшли інші підрозділи НГУ та МВС і бронетехніка ЗСУ, — але в ході бою загинуло двоє та поранено 14 військовослужбовців. Коли командира взводу поранили, Роман прийняв командування і не допустив паніки серед молодих «необстріляних» бійців, прикривав вогнем відхід побратимів.

У бою дістав смертельне поранення кулею снайпера, яка перебила сонну артерію, — помер під час евакуації. У тому ж бою загинув старший солдат резерву Роман Лагно.

13 січня провести в останню путь Героя прийшло понад тисячу коломиян. Романа Фурика поховали у Коломиї на Алеї Слави. У героя залишились батьки, молодший брат, дружина Уляна та двоє синів - Віталій і Максим.

Романа Фурика посмертно нагороджено орденом «За мужність», а також присвоєно «Почесного громадянина міста Коломиї».