ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

30 прикарпатських ОТГ перейшли на прямі міжбюджетні відносини

Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», відвідала новопризначена заступниця голови облдержадміністрації з питань реформи децентралізації Світлана Онищук.

Директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк представив колектив радників за сферами діяльності, а також розповів про головні завдання та форми роботи центру, інформує ІФ ОДА.

«Два основних завдання нашого центру це супровід утворення нових об’єднаних територіальних громад та навчальна і консультаційна підтримка ОТГ у процесі їх становлення. Формат нашої роботи це навчальні заходи, консультаційна підтримка в сфері бюджету, економічного розвитку, освіти, медицини, надання адміністративних послуг, а також організація обміну практичним досвідом», - зазначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

За його словами, зараз на Прикарпатті є 38 ОТГ, а 39-та перебуває на завершальній стадії утворення. 30 об’єднаних територіальних громад вже перейшли на прямі між бюджетні відносини.

З представниками Івано-Франківського ЦРМС обговорювали питання нагальної необхідності доопрацювання Перспективного плану формування територій громад області та завершення формування робочої моделі адміністративно-територіального устрою базового рівня області.

«Часу на доопрацювання Перспективного плану залишається обмаль. Найближчим часом потрібно напрацювати зміни і внести їх на затвердження Кабінету міністрів в плані базового рівня. У вівторок на президії облради розглядався проєкт рішення щодо змін у Перспективний план в контексті трьох сільських рад, які виявили бажання приєднатись до Івано-Франківська», - наголосила Світлана Онищук.

Окрім того, мова йшла про майбутню реформу адмінтерустрою вторинного рівня, тобто реформування районного поділу.

За словами радника з питань децентралізації Івано-Франківського ЦРМС Максима Чопея, зміна районного поділу також відбудеться найближчим часом і наше спільне зараз завдання врахувати особливості гірських територій нашої області.